Objavljeno

Borba za suzbijanje seksualnog nasilja nad ženama u Siriji

Foto: DFID, Wikimedia Commons

Liječnici, odvjetnici i aktivisti pokušavaju iskorijeniti šutnju o ženama koje proživljavaju brutalni građanski rat u Siriji i istovremeno pokušavaju dovesti počinitelje seksualnog nasilja pred lice pravde.

„Nitko ne želi govoriti o problemu seksualnog nasilja jer je ogroman i težak,“ kaže Hind Kabawat, zamjenica veleposlanika Sirijske pregovaračke komisije (SNC) u Ženevi i aktivistkinja za ženska prava.

Sirijski građanski rat traje već osam godina. Ovaj sukob razlikuje se od drugih modernih ratova: smrt više od 500 000 ljudi i izbjeglička kriza potresle su vjeru u međunarodne humanitarne zakone i postojeći svjetski poredak.

Ranije ove godine, izvješće UN-a otkrilo je kako je teško izbjeći utjecaj seksualnog i rodnog nasilja u sukobu u Siriji, koje podiže izglede za mentalne i fizičke posljedice na cijelu generaciju uzrokovane takvim nasiljem.

Aktivisti poput Hind Kabawat koji rade na razbijanju stigma vezanih za seksualno nasilje, pomažu raznim zajednicama te se nadaju kako će dokumentiranje ovakvih slučajeva pomoći u kasnijoj pravnoj borbi protiv vlade i policije. Njezin ured u Ženevi odgovoran je za vođenje triju društvenih centara u Siriji, a njihova zadaća je borba protiv seksualnog i rodnog nasilja kroz savjetovanje, terapeutsku glazbu i satove umjetnosti. Oko 170 žena upisano je u redovite razrede, a žene s kojima se bavi Kabawat imaju priliku savladati rad na računalu, engleski jezik i završiti srednju školu. Takva uključenost pomaže ženama vratiti kontrolu nad svojim životom.

„Obrazovni programi su ključ u promjeni stavova, čak i ako trenutno govorimo o malim koracima prema tome. To će obnoviti Siriju i osigurati primjerene uzore i ponašanje sljedećim naraštajima,“ dodala je Kabawat.

Pravna borba protiv seksualnog i rodnog nasilja do sada ne bilježi znatne uspjehe. U tome ih sprječava veto koji je nametnula Rusija, saveznica sirijske vlade i predsjednika Bashara al Assada, i stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

U međuvremenu, istražuju se drugi načini dovođenja slučajeva pred sudove tako da se optuženici mogu teretiti za počinjena djela u stranim državama. Dosad je ostvaren napredak u dovođenju slučajeva protiv viših sirijskih dužnosnika pred sud u Španjolskoj i Njemačkoj. [H.Š.] The Independent


Povezano