Objavljeno

Prosvjedi protiv mjera štednje i nove vlade u Londonu

Uoči parlamentarnih izbora u Engleskoj aktivistkinje iz ženske grupe Sisters Uncut zatvorile su ulicu Southwark u Londonu upozoravajući na problem smanjivanja sredstava za usluge pomoći žrtvama obiteljskog nasilja, prenosi New Statesman.

„Prošla vlada srezala je sredstva za 30% i bojimo se da će iduća učiniti isto,“ poručila je Lisa Strange, organizatorica prosvjeda.

Nekoliko stotina žena pridružilo se prosvjedu noseći natpise ‘Mjere štednje ubijaju’ i ‘Ne još jedna mrtva žena’. Prosvjed je započeo komemoracijom žena koje su ubili supruzi ili drugi članovi obitelji, a njihova imena su čitana ispred Gradske vijećnice.

„Žene snose teret mjera štednje, a neke žene to pogađa teže nego ostale,“ izjavila je Strange. Trideset i dva specijalizirana skloništa za žene zatvorena su između 2010. i 2014. godine.

Osim dimnih baklji u sufražetskim bojama ljubičaste i zelene, žene su okupirale i urede na vrhu zgrade vijećnice i izvjesile zastavu na kojoj je pisalo: „Oni režu, a mi krvarimo.“

Strange smatra kako žene nisu zastupljene u glavnim političkim strankama i da je prosvjed osmišljen kao posjetnik ljudima da žene mogu zauzeti politička mjesta. „To je zapravo simbolično: žene podupiru jedne druge kako bi zauzele javni prostor i ulice.“

Prosvjedi u središtu Londona su se nastavili i nakon izbora na kojima je pobjedu odnijela Konzervativna stranka Davida Camerona, koji je objavio još jedan mandat torijevaca. Prosvjednici/e, s druge strane ove rezultate ne smatraju legitimnima, u kontekstu broja ljudi koji je izašao na birališta i dao glasove Konzervativnoj stranci.

Kako navodi predsjednica Udruženja studentata/ica likovnih umjetnosti Shelly Asquith, „tisuće koje marširaju Wstminsterom uzvikuju ‘Torijevci van’ i ‘75% nije glasalo za torijevce’.

Svoje nezadovoljstvo rezultatima izbora i najavljenim mjerama štednje prosvjednici/e su  izrazili natpisima kao što su ‘Tory scum’, no na žalost tijekom prosvjeda oštećen je i spomenik ženama Drugog svjetskog rata, na kojem je ispisano ‘F**ck Tory Scum’, a taj su postupak kritizirale obje stane.

Glavni inspektor Gerry Campbell izjavio je da se većinom radi o mirnim prosvjednicima/ama, no upozorio na malu grupu koja kojoj je cilj isprovocirati nerede i nasilje, usljed čega je ozlijeđeno i nekoliko policajaca. Prosvjedovalo je više stotina prosvjednika, da prema trenutnim podacima uhićeno ih je petnaestak.

Prosvjednicima/ama se priključila i pjevačica Charlotte Church, koja u intervjuu za Wales Online kaže: „Ovog tjedna UK se mazohistički osudilo na pet godina torijevske vladavine … Bez liberalnih demokrata koji bih ih usmjeravali prema centru nemaju ograničenja, nemaju ništa što ih može zaustaviti u uništavanju sustava socijalne i zdravstvene skrbi, pa čak i ograničavanju demokracije.“ [J.K./Ž.V.]

{gallery}tory_scum{/gallery}


Povezano