Objavljeno

Britanske feministkinje protiv mjera štednje koje ugrožavaju živote žena

“Oni režu, mi krvarimo.” Moćna je to mantra koju su aktivistkinje organizacije Sisters Uncut satima uzvikivale tijekom nedavnog prosvjeda protiv mjera štednje i nasilja nad ženama održanog na Trgu Soho u Londonu.

Prosvjed, koji je koristio simboliku sprovoda, pohodilo je preko 500 žena od kojh su mnoge i same žrtve obiteljskog nasilja ili radnice koje ženama s takvim iskustvima pružaju podršku i savjetovanje.

Prosvjednice ističu da su žene nesrazmjerno pogođene mjerama štednje, o čemu govori činjenica da je od 2010. godine više od 30 stručnjaka/inja za nasilje u obitelji moralo zatvoriti svoje urede, dok su brojne druge usluge preuzele nedovoljno stručne osobe. Mnogi/e ne shvaćaju koliko je to važno, a upravo su na to prosvjedom željele ukazati aktivistkinje.

Kako prema statistikama svakog tjedna zbog posljedica partnerskog nasilja život izgube dvije Britanke, ovakvi rezovi smatraju se veoma opasnima. Ironično, najava dodatnih mjera štednje podudarala se s Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Dazed


Povezano