Objavljeno

Prolongiranje roka za rodne milenijske razvojne ciljeve

Namjera milenijskih razvojnih rodnih ciljeva postavljenih od strane Ujedinjenih naroda bila je promovirati rodnu ravnopravnost i emancipaciju žena, a krajnji cilj bio je eliminirati rodnu nejednakost na svim razinama obrazovanja najkasnije do 2015. godine.

Posebice se koncentriralo na omjere rodne zastupljenosti u obrazovanju i pismenosti, plaćama u zaposlenjima i državnim parlamentima.

Program milenijskih razvojnih rodnih ciljeva pod imenom MDG3 postigao je povećanje političke volje i potaknuo veći broj razvojnih grupa na promoviranje ravnopravnosti žena, no općeniti razvitak rodne ravnopravnosti je posustao.

Rodna neravnopravnost dosljedno se javlja u zdravstvu, obrazovanju i politici diljem svijeta, zaključeno je u UN-ovom izvještaju.

“U sljedećem razvojnom planu želimo glavninu pažnje posvetiti problemima i pravima žena i djevojaka”, rekao je zamjenik direktora UN Women, John Hendra, te dodao: “Ako se sljedeći razvojni plan ne pozabavi strukturalnim ograničenjima i diskriminirajućim normama koje zakidaju žene, nećemo postići ono što želimo.”

“Treba postojati jedinstveni cilj koji bi se direktno bavio ovim ograničenjima, te da izaberemo ograničen broj ciljeva koji će pozitivno utjecati na život žena”, nastavio je Hendra. “Moramo puno bolje pratiti kamo idu resursi koje ulažemo u rodnu ravnopravnost i zastupljenost žena u različitim djelatnostima.”

Smanjenje financiranja razvojnih troškova i broja radnih mjesta u javnom sektoru najviše je utjecao na žene, a programima rodne ravnopravnosti kronično nedostaje financijska potpora.

Hendra je izjavio kako njegova i druge organizacije mogu učiniti više kako bi poduprle ulaganja u rodnu jednakost. [V.S.] The Guardian


Povezano