Objavljeno

Vesna Pusić istaknula važnost kontinuirane borbe za prava žena

U sklopu kampanje za mjesto glavne tajnice UN-a, Vesna Pusić ovih dana boravi u Kini, nakon čega će se usmjeriti na nadolazeće prijevremene izbore u Hrvatskoj, a kao i u svom govoru tijekom sučeljavanja kandidata za čelnu poziciju u UN-u i u razgovoru s Frankom Gulin za HINA-u, istaknula je važnost participacije žena u politici i ženskih prava.

Pusić je kazala kako su ženska perspektiva i egzistencija od iznimne važnosti u svim djelatnostima UN-a te da bi korisno bilo stanje ljudskih prava mjeriti upravo ženskim pravima.

„U svim zemljama, od najrazvijenijh do onih nerazvijenijih imate nešto reći na tu temu odnosno stanje nigdje nije do kraja sređeno. Većina tema na koje se UN koncentrira, od pristupa obrazovanju preko seksualnog nasilja do reproduktivnog zdravlja nemaju samo fokus na žene, iako su one tome većinski izložene. Koncentrirajući se na položaj žena u odnosu na sve te elemente vi rješavate i poboljšavate opću situaciju u društvu, što ide u korist oba spola. Ja bih se zalagala za to da se ženska prava koriste kao nešto s čim možeš utjecati na cjelokupnu situaciju.“, pojasnila je na koji bi način kao glavna tajnica uvažila upravo tu žensku perspektivu.

Smatra da je itakako važno žene uključiti u mirovne pregovore te da bi razvojne projekte trebalo usmjeriti prema zapošljavanju žena, koje prema istraživanjima u najsiromašnijim zemljama 90% zarade daju za obitelj (muškarci tek 40%), zbog čega investiranje u žene znači i stabilnost cijele zajednice.

U odnosu na Hrvatsku osvrnula se na pokušaje ograničavanja prava na izbor, napominjući da se radi o fenomenu, svojevrsnom triku, koji i u Hrvatskoj i u svijetu koristi žene u cilju promoviranja antiženske politike, odnosno zagovaranjem zabrane vlasitite kontrole rađanja, abortusa i spolnog odgoja u školama.

“Na taj trik ne smijete nasjesti, a moje izlaganje na sučeljavanju u UN-u išlo je upravo u tom pravcu. Žene moraju ići prema jednakopravnosti, odnosno da vas vaša ženska egzistencija ne čini obespravljenom ili prenosi vaše pravo autonomije osobe na državu.”

Upozorila je da borba za prava žena mora biti kontinuirana. “Naša nastojanja na tu temu moraju biti neprestana, a angažman kontinuiran jer čim prestanete odmah se u tom pogledu vraćate nekoliko koraka unatrag.”

Intervju u kojem se Pusić kratko osvrće i na izbore u SAD-u, Brexit te situaciju u Turskoj, u cijelosti pročitajte ovdje.


Povezano