Objavljeno

CSW 60: Seksualna i reproduktivna prava i dalje trn u oku svjetskim liderima

Posljednjeg dana UN-ove 60. Komisije o statusu žena, na površinu su isplivale tvrdnje da neki svjetski lideri/ice ne djeluju u skladu sa svojim obećanjem o ukidanju rodne nejednakosti. Nekoliko zemalja, ističe se, pokušava stati na kraj progresivnom jeziku o financiranju usmjerenom na rodnu ravnopravnost te seksualna i reproduktivna prava, koji stoji u draftu zaključnog dokumenta konferencije.

Vlade nisu voljne obvezati se na ciljano financiranje borbe za rodnu ravnopravnost, što bi podrazumijevalo ishodovanje novca od korporacija te stvaranje bolje okoline za organizacije za prava žena.

Ovogodišnji sastanak ispitivao je volju lidera/ica da u svojim politikama uistinu primjene dogovorene ciljeve održivog razvoja, od kojih se peti odnosi na postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojaka, sa specifičnim ciljevima koji zagovaraju dokidanje nasilja i štetnih praksi, priznavanje neplaćenog rada, uključivanje više žena na liderske pozicije te osiguranje reproduktivnih prava.

„Članice UN dale su rodnoj neravnopravnosti rok trajanja: 2030. Sada je trenutak za djelovanje. Ovi dogovoreni zaključci korak su prema implementaciji rodne agende 2030 s kojom imamo najbolju šansu nikoga ne izostaviti.“, kazala je izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Od vlada se zahtijevalo da pokažu svoju spremnost odobravanjem finalnog dokumenta  Komisije u kojem je prikazano kako je planirano ostvariti i financirati navedene ciljeve. No, Shannon Kowalski, predstavnica International Women’s Health Coalition, ističe kako kod određenih vlada postoji nevoljkost, osobito po pitanju seksualnih i reproduktivnih prava.

Kowalski je kazala kako je EU, koja ove godine nastupa kao skupina, paralizirana unutarnjom politikom, jer Poljska i Mađarska pokušavaju razvodniti obvezivanje rješavanju ovih pitanja. Osim toga, mnoge vlade, a osobito Rusija i Afrički blok, nisu spremne pregovarati.

Koalicija afričkih lezbijki (CAL), istaknula je kako je duboko potresena stavom Afričkog bloka po pitanju seksualnih i reproduktivnih prava. „Država pokušavaju oslabiti ili izbrisati reference na seksualna i reproduktivna prava. Dvadeset godina pregovora u opasnosti je jer Afrički blok odbija prihvatiti riječ ‘seksualnost’ u dogovorenim zaključcima.“ Koalicija je od JAR-a zatražila izlazak iz bloka, tvrdeći da su stavovi te skupine u suprotnosti s ustavom JAR-a.

„Zaključci oko kojih su se složili i dalje sadrže progresivan jezik po pitanju roda, seksualnosti i drugih ljudskih prava, no pod napadom su konzervativnih grupa, uključujući i afričku“, kazala je Carrie Shelver iz CAL-a. Istaknula je kako je postignut određeni napredak u pristupu pravima za žene i   rodno nedeterminirane osobe, no pokušalo se jasno utvrditi ideju da su žene vlasništvo očeva, braće i supruga. Također, Afrički blok kategorički je odbijao raspravu o ‘kontroverznim’ pitanjima koja se tiču seksualne orijentacije. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano