Objavljeno

Započeo projekt “Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi”

Udruga Prostor rodne i medijske kulture K-Zona započela je u partnerstvu sa Ženskim učeničkim domom „Dora Pejačević“ projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 915.194,00 kuna, a trajat će 24 mjeseca, od lipnja 2017. godine do kraja svibnja 2019. godine.

Cilj projekta je podići kapacitete organizacija za provedbu održivih volonterskih programa, promicati ekološke i humanitarne aktivnosti, vršnjačku edukaciju u učeničkim domovima te povećati kvalitetu života mladih usvajanjem znanja i vještina s područja kulturne i medijske produkcije, ljudskih prava, prevencije ponašanja rizičnih za zdravlje te ih kroz inovativne volonterske prakse osnažiti za aktivnu građansku ulogu.

Projektne aktivnosti usmjerene su na edukaciju i razvoj kompetencija zaposlenika/ca iz učeničkih domova koji žele ojačati svoje kapacitete i krenuti s provedbom održivih volonterskih programa i edukaciju učenica doma „Dora Pejačević“ te učenika/ca iz ostalih domova putem vršnjačkih edukacija. Za učenice su osmišljena četiri edukativna modula s fokusom na ljudska prava i demokratizaciju, medijsku pismenost, zdravlje i navike te kreativnost i kulturnu produkciju, koja će im povećati kompetencije u adolescentskoj dobi, osnažiti ih za aktivno građanstvo i ukazati na važnost volonterstva.

Učenice će svoje znanje moći primjeniti volontirajući na četiri volonterske pozicije u okviru volonterskog kluba koji će biti osnovan pri učeničkom domu „Dora Pejačević“, a kroz program mentorstva svoje će vještine moći razvijati i unaprjeđivati.

U okviru projekta predviđena je izrada online alata za menadžment volonterskih programa putem kojeg projekt doprinosi razvoju te povećanju građanskog sudjelovanja u RH.

Ideja je omogućiti replikaciju volonterskog modela razrađenog u ovom projektu na ostale učeničke domove u Hrvatskoj. Provođenjem edukacije o menadžemntu volontera za predstavnike/ce učeničkih domova, kreiranjem online alata koji menadžement volontera olakšava te razradom volonterskog programa, K-Zona i druge učeničke domove u Hrvatskoj želi potaknuti na realizaciju sličnog volonterskog modela.

 

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.


Povezano