Objavljeno

Aktivan studeni volonterskog kluba Snaga Dore

S početkom nove školske godine, volonterski klub Snaga Dore dodatno je pojačao svoje snage, tijekom studenoga organizirao i sudjelovao u brojnim aktivnostima, među kojima su dvije humanitarne akcije – Snaga Dore za ljude i Humanitarni sajam učeničkog doma Dora Pejačević, volonterske akcije tijekom Eko dana, peer edukacije u drugim učeničkim domovima na području Zagreba te podrška kampanji #TeensToo.

Humanitarna akcija Snaga Dore za ljude organizirana je u periodu od 12. studenoga do 3. prosinca, kao oblik podrške akciji Ljudi za ljude koju provodi Volonterski centar Zagreb, a u okviru koje se prikuplja pomoć za ljude s područja Gline koji žive u izrazito teškim uvjetima. Tijekom ovog perioda učenice su promovirale kampanju te se i same uključile donacijama. Akciju su podržali i građani, a prikupljena humanitarna pomoć upravo se sprema na put prema Glini.

View this post on Instagram

Humanitarnoj akciji našeg volonterskog kluba priključuju se i građani ❤ Danas nam je stigla kutija puna hrane! Snaga Dore za ljude! #ljudizaljude #volontiranje2_0

A post shared by Učenički Dom Dora Pejačević (@ucenickidomdorapejacevic) on

Eko dan je u učeničkom domu Dora Pejačević organiziran, 21. studenoga, a osim za edukacije, bio je prilika i za volonterske akcije, prilikom kojih su učenice iz ekološki prihvatljivih materijala izrađivale ukrase za predstojeće blagdane koji će podlužiti za dekoriranje doma tijekom održavanja Humanitarnog božićnog sajma i priredbe kojom se završava prvo polugodište.

Učenice su također posjetile, odnosno ugostile, učenike iz učeničkih domova Športske gimnazije, doma Mažuranac i Franjo Bučar, za koje su organizirane peer radionice kreativnog izražavanja te radionice o menstruaciji. I nakon školskih praznika, planirano je nastaviti s ovakvim međuvršnjačkim edukacijama.

Nasilje u partnerskim vezama važna je tema za adolescentice, stoga je i kampanja #TeensToo koju provodi udruga CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, u volonterskom klubu objeručke prihvaćena. Organiziran je kratki photo session tijekom kojeg su učenice i djelatnice učeničkog doma pozirale s izjavama koje ukazuju na problematiku nasilja u partnerskim vezama mladih. Više o akciji i načinu priključivanja, pročitajte ovdje.

Kampanja #TeensToo usmjerena je na osvještavanje problema nasilja u partnerskim odnosima koje se događa već u doba…

Objavljuje Učenički dom "Dora Pejačević"Srijeda, 5. prosinca 2018.

Prije kraja prvog polugodišta, učenice očekuje i Humanitarni sajam, a pripreme su već neko vrijeme u tijeku. Valja istaknuti kako učenički dom Dora Pejačević prikuplja odjeću i ukrasne predmete za učenice slabijeg imovinskog statusa. Svojim donacijama uključuju se druge učenice, a pozvani su i građani. Ukoliko raspolažete s odjećom koja se u dobrom stanju, a radi vam nepotrebnu gužvu u ormaru, navratite do Trga J.F. Kennedyja 3. Humanitarni sajam održava se od 12. do 14. prosinca.

Volonterski angažman učenica na ovim aktivnostima provodi se u okviru projekta Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim prakasama do komeptencija u adolescentskoj dobi. Promicanjem volonterstva kroz aktivnosti u domu, ideja je učenice motivirati da se uključuju i u druge volonterske aktivnosti u skladu sa svojim interesima te razviju svoje kompetencije i kvalitetno iskoriste svoje slobodno vrijeme kako bi pomogle drugima.

 

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.


Povezano