Objavljeno

Prva godina projekta ‘Volontiranje 2.0’ završena objavom časopisa za mlade „Crvena knjiga“

Ilustracija: Valentina Kramarić; Dizajn časopisa: Rina Barbarić

Skupinu učenica Učeničkog doma Dora Pejačević, od kojih se mnoge ranije nisu niti dobro poznavale, ujedinila je želja da sudjeluju na stvaranju časopisa. Novinarska grupa, pokrenuta u okviru projekta, Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi“, bila je pravo mjesto za njih. Ovaj novinarski tim, s mentoricom iz udruge K-Zona, stvorio je „Crvenu knjigu“, a tajnu tog imena otkriti možete već na prvim stranicama časopisa.

Nakon 176 sata edukacija i radionica te 455 sati volontiranja, ostvarenih tijekom prve godine održavanje projekta „Volontiranje 2.0“ u Učeničkom domu Dora Pejačević iz Zagreba, tiskan je i časopis koji govori o postignućima i interesima učenica, a prema njihovoj želji, nosi naziv „Crvena knjiga“.

Da je školska godine 2017./18. bila itekako ispunjena vidi se i iz sadržaja časopisa. Bilo je tu edukacija na temu ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, zdravlja i seksualnosti, kreativnih radionica slikanja, stotiska, snimanja filma i fotografiranja te pisanja članaka i ilustriranja časopisa.

Tijekom školske godine većina učenica uključila se u aktivnosti na projektu te volonterski omogućila održavanje Humanitarnih sajmova i drugih događanja u Učeničkom domu, no kruna prvoj godini svakako je osnivanje volonterskog kluba „Snaga Dore“ te tiskanje časopisa „Crvena knjiga“.

O svom drugom domu, u časopisu, jedna od urednica piše:

„Učenički dom Dora,
tu je period života svake cure fora.
Blizu centra Zagreba se nalazi
i svatko se lako snalazi.
To su sasvim iskustva nova
početak ostvarenja nekih snova.
Rađaju se prijateljstva prava,
mržnja je manja od mrava. …“

Iz sadržaja časopisa izdvajamo tekst o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, tekst o legendama koje kolaju hodnicima Učeničkog doma, intervjue s bendom Brkovi i nogometašicom Anom, preporuke serija i mjesta za izlaske te kviz o kontracepciji. Časopis je dostupan i za online prelistavanje, a vjerujemo da će mladima biti odlično štivo za ljetni odmor.

Nakon što napune baterije, u sljedećoj školskoj godini, za učenice slijede novi izazovi, a projekt „Volontiranje 2.0“, ponovno će pokušati na koristan i kreativan način obogatiti njihovo slobodno vrijeme te ih naučiti korisnim vještinama. Posebno se veselimo još jednom izdanju „Crvene knjige“, te provođenju volonterskih akcija i peer edukacijama.

„Crvena knjiga“ uskoro će stići i na vrata učeničkih domova diljem Hrvatske, a ukoliko želite osigurati da stigne i na adresu vašeg učeničkog doma, javite nam se na: zeljka@voxfeminae.net.

 

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.


Povezano