Objavljeno

Proglašeni pobjednički filmovi 14. Vox Feminae Festivala

U sklopu natjecateljskog programa 14. Vox Feminae Festivala natjecao se niz filmova koji se tiču tema rodne ravnopravnosti i koje su režirale žene.

Između desetaka kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih te igranih filmova, festivalski žiri kojeg čine članovi i članice K-zone kao i publika, odabrali su najbolja ostvarenja kojima će biti dodijeljene novčane nagrade.

Glavna festivalska nagrada ide ostvarenju ‘FilmmakErs’ redateljskog tandema Julie Gayet i Mathieu Busson. Film je žiri osvojio svojim podjednako intimnim i profesionalnim kolažem ispovijedi žena koje rade u filmskoj industriji diljem svijeta, svaka sa svojim setom problema i izazova s kojima su se susretale tijekom karijera. Ono što film izdvaja od srodnih ostvarenja je lakoća i protočnost s kojom obrađuje teme, uz dobru dozu humora i opuštenosti protagonistica pred kamerama.

‘FilmmakErs’ u svojoj srži utjelovljuje osnovne principe Vox Feminae Film Festivala kao platforme za distribuciju i vidljivost redateljskih glasova koji su ili zbog roda autorica ili tematike filmova često na margini mainstream festivalskih događaja diljem svijeta. Žiri je nagradu dodijelio uz želje kako će ona potaknuti autorice na daljnje analiziranje i promišljanje rodnog jaza u filmskoj industriji u budućim ostvarenjima. Film je prikazan u sklopu ‘WoW – Women on Women’ tematskog bloka kojem su zajednički nazivnik priče žena o ženama.

Neon Lights

Unutar raznolikog i bogatog ovogodišnjeg filmskog festivalskog programa žiri je odlučio napraviti iznimku te dodijeliti još jednu nagradu i to filmu ‘Neon Hearts’ makedonske redateljice Ane Jakimske. Film je posebno izdvojen iz konkurencije zbog priče, atmosfere, kinematografije i odlične glumačke postave; no prije svega zbog bolne teme svakodnevice jedne obitelji koji svoje tajne živote skrivaju od svojih najbližih. Uzevši u obzir kontroverznost tema koje film obrađuje u obiteljskom životu zemalja zapadnog i istočnog Balkana, nagrađena je hrabrost i predanost u realizaciji ovog filma, kojem posebno u prilog ide da se radi o debi studentskom ostvarenju.

Joe and the Shawl

Filmu ‘Joe and the Shawl’ redateljice Nicole Ballivian dodijeljena je nagrada publike kao ovogodišnjem ‘najkul’ ostvarenju Vox Feminae Festivala. Film vješto ilustrira ideološke sukobe koji su tipični i za druge zapadne razvijene zemlje mimo SAD-a, a u njemu posebno briljira tandem u glavnim ulogama: Jill Galbraith i Travis Lincoln Cox.

K-zona zahvaljuje svima koje/i su pratili ovogodišnje online izdanje filmskog programa i glasale/i za favorite. Pozivamo vas da nam se u ostatku ovog tjedna pridružite u Šesnaestici (Ozaljska 16/II) na projekcijama našeg dokumentarnog filma ‘Ja bi da to imam doma’ (r. Ana Opalić i Noah Kraljević) od srijede do nedjelje u popodnevnim i večernjim terminima.

Raspored projekcija te informacije o rezervaciji besplatnih ulaznica potražite ovdje.


Povezano