Objavljeno

Izdvajamo najupečatljivija filmska ostvarenja 12. Vox Feminae festivala

Uoči početka 12. izdanja Vox Feminae Festivala izdvojile smo nekoliko naslova za koje smatramo da su neizostavni dio ovogodišnjeg programa te da će gledateljicama pružiti nov, osvježavajuć pogled na teme koje obrađuju. Podsjećamo kako je sav filmski program besplatan, stoga vas pozivamo da se pridružite na projekcijama u CeKaTe-u (Park Stara Trešnjevka 1) i zasladite tjedan od 3. do 7. listopada filmskim ostvarenjima iz raznih zemalja svijeta.

U sklopu filmskog dijela VFF-a ove će godine biti dodijeljena Vox Feminae nagrada za najbolje filmsko ostvarenje, o kojoj odlučuje žiri u sastavu: Lana Kosovac, Barbara Matejčić i Ana Opalić. Pobjednički film bit će obznanjen na zatvaranju festivala, 7.10. u večernjim satima u Šesnaestici povodom završnog festivalskog druženja.

 • SVJETOVI URSULE K. LE GUIN / WORLDS OF URSULA K. LE GUIN (r. Arwen Curry)
  srijeda, 3. listopada, 18:00

Ovaj dokumentarac bavi se životom i radom nedavno preminule SF i fantasy spisateljice Ursule K. Le Guin. Produkcija filma trajala je cijelo desetljeće, a Le Guin je i sama u njoj sudjelovala. Film predstavlja putovanje kroz njezin stvarni ali i imaginarni svijet. Le Guin je prvi put privukla pozornost kasnih šezdesetih kad je u žanr fantastike uvela novu razinu sofisticiranosti i umjetnosti kroz djela poput Čarobnjaka Zemljomorja i Lijeve ruke tame. Gledatelji/ce će pratiti njezin uspon do važne feminističke književnice koja je inspirirala generacije žena i marginaliziranih autora/ica. U filmu se pojavljuju David Mitchell, Margaret Atwood, Neil Gaiman, Michael Chabon i mnogi drugi/e. Film je prikazan na Međunarodnom Filmskom Festivalu u Sheffieldu.

Nakon projekcije održat će se panel rasprava ‘Ursula K Le Guin i feminizam u znanstvenoj fantastici’ u kojoj sudjeluju Irena Rašeta, Milena Benini i Mihaela Marija Perković.

 • SERENADA ZA FANNY / SERENADE FOR FANNY (r. Monique Marmodée)
  srijeda, 3. listopada, 20:00

Uz šarmantnu Fanny (90) i njezinu ambicioznu unuku Alex (30) putujemo kroz živote moćnih žena dviju različitih generacija. One će nas naučiti o ženskim uzorima i tome kako su se mijenjali kroz prošlo stoljeće. Doznat će što znači izgubiti dom, obitelj i biti prisiljena izgraditi novi život u nepoznatoj zemlji. Pokazat će što znači imati snage za nastaviti dalje. Serenada za Fanny ohrabrit će nas da pokažemo snagu u teškim trenucima, da se oslobodimo društvenih konvencija i da vjerujemo u svoje snove – bez obzira na svoju dob. Riječ je o modernom, domišljatom i zabavnom dokumentarnom filmu o osobnom identitetu i osjećaju pripadanja, međugeneracijskoj solidarnosti i snazi velikih snova.

Nakon projekcije filma održava se razgovor s Alexandrom, jednom od protagonistkinja filma.

 • IZLAZAK IZ ZAČARANOG KRUGA / BREAKING THE CYCLE (r. Miquel Galofre)
  subota, 6. listopada, 16:00

Karipski dokumentarni film o žrtvi obiteljskog nasilja. U filmu se upoznajemo sa Camikom koja iskreno progovara o svom trnovitom putu od žrtve do samosvjesne, snažne žene koja će i sama postati aktivistkinja za prava žena žrtava obiteljskog nasilja. U filmu također sudjeluju i njezina, sad već odrasla djeca, koja nam daju uvid u posljedice odrastanja s nasilnikom, ali i vlastite strahove i borbe koju su morala proći kako bi se otrgnula iz začaranog kruga nasilja.

Nakon projekcije filma održava se razgovor s protagonisticom filma, Camikom.

 • TIŠINA RAZARA / SILENCE IS A FALLING BODY (r. Agustina Comedi)
  subota, 6. listopada, 18:00

Dokumentarni film Tišina razara nastao je na temelju snimki koje je redateljica pronašla nakon očeve smrti. Shvativši da je njezin otac vodio život s kojim nije upoznata, Agustina Comedi upustila se u avanturu rekonstruiranja snimki koje postavljaju pitanje o seksualnosti, želji, obitelji, slobodi i politici. Film je prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

 • ZOVI JE GANDA / CALL HER GANDA (r. PJ Raval)
  subota, 6. listopada, 20:00

Kad je 26-godišnja transrodna Filipinka i seksualna radnica Jennifer Laude pronađena mrtva s glavom zabijenom u motelski WC-u, 19-godišnji američki vojnik Joseph Scott Pemberton vrlo je brzo identificiran kao počinitelj. Vojnik u stranoj zemlji, Pemberton je bio na vojnom dopustu kada je zatražio Jenniferine usluge u jednom noćnom klubu. Doznavši da je transrodna, brutalno ju je ubio. Njezina majka i prijateljice, uz pomoć odvjetnice, odlučile su se izboriti za pravdu te suprotstaviti režimu američke vojske koja se trudila zataškati čitav slučaj. Zovi je Ganda nominiran je za najbolji svjetski dokumentarac na Tribeca Film Festivalu, a međunarodnu premijeru doživio je na Hot Docs-u.

 • U MOJOJ SOBI / IN MY ROOM (r. Ayelet Albenda)
  nedjelja, 7. listopada, 16:00

U sklopu subotnjeg tinejdžerskog bloka ‘Teen Queen’ igrani film U mojoj sobi uvest će nas u sobe šest tinejdžera i tinejdžerica koje su odlučile koristiti YouTube platformu kao svojevrsne dnevnike. Dok su oni i one među nama koje su rođene prije 2000-tih svoje odrastanje uglavnom bilježile u pisanom obliku, milenijalci počinju snimati video blogove još u prvim razredima osnovne škole. Upravo je taj kontinuum ono što ovom filmu daje na zanimljivosti – bilo da govore o bulimiji, transrodnosti, neuzvraćenoj ljubavi, neželjenoj trudnoći ili lošem odnosu s majkom, svojom iskrenošću i otvorenošću ovi nam tinejdžeri/ce daju jedinstven uvid u njihovo odrastanje i identitete te probleme s kojima se suočavaju odrastajući u svojim okolinama. Film je prikazan na CPH-Doxu u Kopenhagenu te na DocAviv Film Festivalu.

 • MAJČI / MOMSY (r. Josip Lukić)
  nedjelja, 7. listopada, 18:00

Tijekom nekoliko ljetnih dana u Splitu autor je s majkom razgovarao o svemu. Dotičući se obiteljske  i njene osobne intime, spontano i prirodno pretresli su čitav niz obiteljskih tema i odnosa. Majka i sin vode razgovor uglavnom o osjetljivim, intimnim temama: seksu, rađanju, abortusu, obiteljskom nasilju, ranoj menopauzi, pedofiliji i diskriminaciji. Film je svoju premijeru imao početkom godine na 14. izdanju ZagrebDox Festivala, a osvojio je Grand Prix na Danima hrvatskog filma 2018, posebno priznanje žirija na Liburnia Film Festivalu 2018 te nagradu za najbolji balkanski debitantski film na DokuFestu 2018.

Nakon projekcije filma održava se razgovor s redateljem Josipom Lukićem.

Čitav program VFF-a potražite na festivalskim stranicama portala Voxfeminae.net.
Vidimo se u kinu!


Povezano