Projekcije filma “Ja bi’ da to imam doma”

Po završetku online izdanja 14. Vox Feminae Festivala pozivamo publiku da nam se uživo pridruži na projekcijama filma „Ja bi’ da to imam doma“ nastalog u produkciji K-zone u sklopu projekta „Radnopravnost svima!“. Projekcije će se u periodu od srijede, 27. svibnja do nedjelje, 31. svibnja održavati u prostoru Društveno kulturnog centra Šesnaestica (Ozaljska 16, Zagreb).

JA BI’ DA TO IMAM DOMA
R: Ana Opalić i Noah Kraljević
Hrvatska / 2020. / dokumentarni film / 30′

U dokumentarnom filmu „Ja bi’ da to imam doma“ 9 protagonista i protagonistkinja progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem. Ideja filma bila je okupiti pripadnike i pripadnice LGBTI zajednice u najširem smislu – tako da su zastupljena „sva slova akronima“ te osobe različite dobi i iskustava – osobe koje su doživjele vršnjački bullying i nasilje zbog svog rodnog identiteta i izražavanja, osobe koje su doživjele obiteljsko nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, osobe koje su doživjele fizičke napade na javnim mjestima te osobe koje su zbog neprihvaćanja okoline pokušale suicid. Film progovara i o drugim temama kao što su odrastanje, odnos s roditeljima te comming out i posljedično (ne) prihvaćanje okoline.

Nakon projekcije filma održat će se razgovor s redateljima filma Anom Opalić i Noom Kraljevićem te scenaristicom Eminom Hermann.

Film je nastao u sklopu projekta „Radnopravnost svima!“, koji za cilj ima doprinijeti zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju kroz razvoj i implementaciju edukacijskih modela i alata, razmjenu znanja te poticanje suradnje između sindikata, poslodavaca i organizacija civilnog društva kao i podizanje svijesti o radničkim pravima među LGBTI zajednicom. (https://ravnopravnost.lgbt/)

O AUTORIMA

Ana Opalić dubrovačka je fotografkinja, snimateljica i redateljica koja se u svojem radu često fokusira na LGBTI pitanja. Kao snimateljica Opalić je radila na dokumentarnom filmu Diane Budisavljević „Nije ti život pjesma Havaja“, a s Noom Pintarićem režirala je film „Još jednom“. Članica je queer  bendova „U pol’ 9 kod Sabe“ i „Ti, ja i moja mama“.

Noah Kraljević je snimatelj, montažer i redatelj koji već 14 godina radi u produkciji K-zone (Vox Feminae Festival). Kao montažer radio je na filmu „Jezik, rod i spol“, a s Anom Opalić režirao je film „Još jednom“. Jedan je od suosnivača udruge TransAid, a zbog svog doprinosa zajednici na Povorci Ponosa 2014. godine proglašen je LGBT osobom godine.

RASPORED PROJEKCIJA

Srijeda, 27. svibnja
– Pretpremijera u 18:30
– Premijera u 21:00

Četvrtak, 28. svibnja
– Projekcija u 18:30
– Projekcija u 21:00

Petak, 29. svibnja
– Projekcija u 18:30
– Projekcija u 21:00

Subota, 30. svibnja
– Projekcija u 17:00
– Projekcija u 19:30

Nedjelja, 31. svibnja
– Projekcija u 17:00
– Projekcija u 19:30

Sve projekcije su besplatne, ali je zbog ograničenog broja posjetitelja/ica uslijed epidemije koronavirusa potrebno rezervirati broj željenih mjesta najkasnije 48 sati prije projekcije. Rezervacija se vrši na e-mail adresi emina@voxfeminae.net (naslov maila: REZERVACIJA ULAZNICA).

Ovaj program je financiran sredstvima Europske Unije te sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Povezano