Objavljeno

Priče odvažnih protagonistica u fokusu brojnih filmova 16. ZagrebDoxa

Kuća male zvijezde

Osobne priče odvažnih i snažnih protagonistica te prenošenje važnih, osnažujućih poruka o pravima žena zajednička su poveznica velikog broja filmova što će biti prikazani u različitim programima ovogodišnjeg izdanja ZagrebDoxa, koji će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir Mingle Mallu.

Niz fascinantnih i značajnih ostvarenja prenosi stvarne doživljaje hrabrih žena diljem svijeta. Slaveći njihova postignuća i uspjehe, smjelu i beskompromisnu borbu protiv društvenih nepravdi ili ukazujući na probleme rodne neravnopravnosti i nasilja, ovi filmovi otvaraju prostor osobnim svjedočanstvima žena čija različita životna iskustva bacaju novo i izravno svjetlo na često zanemarena pitanja.

Čuvena židovsko-izraelska odvjetnica za ljudska prava Lea Tsemel, koja je svoju pet desetljeća dugu karijeru posvetila neumornoj borbi za pravdu palestinskih političkih zatvorenika, u fokusu je filma Odvjetnica (Advocate). Autorski dvojac Rachel Leah Jones i Philippe Bellaiche za svoje je ostvarenje o političkoj važnosti rada jedne srčane odvjetnice i osobnoj cijeni koju plaća igrajući ulogu “đavolje odvjetnice” osvojio nagrade za najbolji dokumentarac na brojnim festivalima.

Dokumentarac Kći Camorre (Daughter of Camorra) Siniše Gačića gledatelj(ic)e će upoznati s Cristinom “Nikitom” Pinto, bivšom pripadnicom zloglasne talijanske mafijaške organizacije Camorra koja se nakon izlaska iz zatvora, gdje je služila 24-godišnju kaznu zbog ubojstva troje ljudi, obračunava s izazovima svakodnevnog života nastojeći ponovno uspostaviti narušene obiteljske odnose. Film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i Festivalu slovenskog filma, gdje je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac.

Film Kuća Male Zvijezde novinarke i TV reporterke Slađane Lučić slijedi osobni put sarajevske lektorice Nudžejme Softić, prve žene u Europi koja je s hidžabom istrčala maraton i sudjelovala na polu-Ironman triatlonu, prema postizanju velikih, naizgled neostvarivih ciljeva: od potresnog djetinjstva obilježenog ratom, gubicima i prognanstvom, preko sportskih pothvata, uspjeha i neuspjeha, pa do suočavanja sa strahovima i često afirmativnom, ali katkad i grubom i neprijateljskom okolinom. Glazbu za film skladala je međunarodno priznata glazbenica bosanskohercegovačkog porijekla Merima Ključo.

Éva Fahidi protagonistica je mađarskog ostvarenja Euforija postojanja (The Euphoria of Being) redateljice, plesačice i koreografkinje Réke Szabó, ovjenčanog na nizu festivala. Riječ je o dirljivoj priči 90-godišnjakinje koja je preživjela Auschwitz, gdje je ubijeno 49 članova njezine obitelji. Sedamdeset godina kasnije Éva sudjeluje u plesno-kazališnoj predstavi u tandemu sa šezdeset godina mlađom međunarodno priznatom plesačicom Emesom Cuhorkom. Prošlost i sadašnjost dodiruju se u svojevrsnoj koreografiji života odražavajući svu složenost jednog osobnog svjedočanstva.

Laureat Međunarodnog festivala dokumentarnog filma IDFA, film Šaptom (In a Whisper), govori o snazi ženskog prijateljstva kroz priču o dvije žene koje veže zajedničko odrastanje na Kubi. Heidi Hassan i Patricia Pérez odgajane su uz komunističke ideale Che Guevare, no budućnost koja im je obećana nikada se nije ostvarila. Jedna neovisno o drugoj, napustile su Kubu, odselile u Švicarsku, odnosno Španjolsku, i izgubile kontakt. Danas se putem videopisma opet povezuju. U svojoj iskrenoj audiovizualnoj komunikaciji prepričavaju događaje koji su ih obilježili, a ponajviše vlastitu borbu s otuđenjem i nostalgijom za zemljom koja više ne postoji.

Akutnom problemu seksualnog nasilja na specifičan i inovativan način pristupa film Ono što te ne ubije (That Which Does Not Kill) redateljice Alexe Poukine. Temeljeći svoje ostvarenje na pismu jedne žene, Poukine je okupila dvanaest djevojaka i dva mladića koji, govorno reproducirajući sadržaj pisma, isprepliću zabilježeno iskustvo sa sličnim događajima iz vlastitog života. Obazrivo štiteći privatnost žrtve, film pruža priliku protagonisti(ca)ma, ali i gledatelji(ca)ma, za introspektivan uvid u sve slojeve ove osjetljive i još uvijek tabuizirane teme.

Film Žena (Woman), čiju režiju potpisuju dugogodišnji suradnici – redateljica Anastasia Mikova i poznati ekolog, aktivist i filmaš Yann Arthus-Bertrand, sabire priče 2000 žena iz čak 50 država. Na intiman način portretirajući svoje protagonistice, film nastoji osvijetliti nepravde s kojima se svakodnevno suočavaju, dok istovremeno ističe njihovu snagu i potencijal da svojim postupcima mijenjaju svijet unatoč svim preprekama. Temeljen na metodi intervjua, ovaj filmski projekt pruža uvid u osobna razmišljanja žena diljem svijeta o temama poput majčinstva, obrazovanja, braka i financijske (ne)ovisnosti, kao i tjelesnosti i seksualnosti. Prikazan na lanjskom Venecijanskom filmskom festivalu, film iz korijena mijenja uvriježenu paradigmu o ženama kao “slabijem spolu”.

U fokusu filma Naprijed, debeljuce! (Fat Front) danskih redateljica Louise Detlefsen i Louise Unmack Kjeldsen jest aktivistički pokret koji nastoji promijeniti stereotipizirane standarde i idealizirane modele ženskog tijela. Promovirajući body positivity, ovo ostvarenje prati četiri mlade Skandinavke koje su se oduprle rigoroznim idealima o ljepoti u današnjem svijetu opsjednutom mršavošću i mladolikošću.

Iz glazbenog programa izdvajamo Amazing Grace, ekskluzivni uvid u dosad neobjavljenu snimku koncerta Arethe Franklin iz 1972., s vrhunca njene karijere. Gotovo 40 godina ovaj materijal čekao je na objavu, a skladatelj i producent Alan Elliott uobličio ga je u dokumentarni film. Snimka je to iz misionarske baptističke crkve u Los Angelesu gdje je Franklin u dobi od 29 godina otpjevala album Amazing Grace. Spomenuti je naslov u međuvremenu postao njen najprodavaniji album i najuspješniji gospel album svih vremena, no zbog problema sa sinkronizacijom zvuka snimka nikada nije objavljena. Uslijedile su brojne pravne zavrzlame, Franklin je odbijala objavu, da bi nakon njezine smrti ovaj neposredni filmski zapis koji pruža izuzetno intenzivno glazbeno iskustvo ipak pronašao svoj put do publike.

U filmu A Dog Called Money redatelj Seamus Murphy bilježi proces nastanka devetog albuma britanske glazbenice PJ Harvey. Ideja za ovaj album, koji je objavljen 2016. pod naslovom The Hope Six Demolition Project, nastala je kada je Harvey odlučila pratiti Murphyja, svog prijatelja i suradnika, nagrađivanog fotoreportera i filmaša, na putovanja u ratom i siromaštvom pogođena područja Afganistana i Kosova, kao i u siromašne četvrti Washingtona. Ovaj nekonvencionalni dokumentarac mapira njihovo zajedničko putovanje i ukazuje na to da se glazbom mogu prenositi političke poruke i humanističke vrijednosti te poticati osjećaj zajedništva. Eliptičan i intiman, film daje zadivljujući portret jednog osebujnog kreativnog procesa i pruža uvid u stvaralaštvo karizmatične glazbene ikone.


Povezano