Objavljeno

Predstavljen edukativni animirani film o ljudskim pravima “16 glava za ljudska prava”

U Multimedijalnoj dvorani ACT, u petak, 10. travnja, održana je premijera edukativnog animiranog filma 16 glava za ljudska prava – 16 minds for human rights za učenike/ce koji su radili na njegovom stvaranju, predstavnike partnera i suradnika projekta i udruge Zora te medije.

16 glava za ljudska prava – 16 minds for human rights (5 min) animirani je film nastao u sklopu projekta Mladi za ljudska prava.

Nakon radionica o ljudskim pravima i aktivnom građanstvu koje je provela udruga Zora, animirani film kreiralo je 16 učenika/ca iz svih srednjih škola grada Čakovca uz mentorstvo Škole animiranog filma (ŠAF).

Koristeći crtani film (tehnika crtež na papiru) i 2D računalnu doradu, na mladima jednostavan način obradili su problematiku ljudskih prava na način kako ih oni vide.

Prikazali su različite scene kršenja ljudskih prava sa kojima se svakodnevno susrećemo, a možda ih niti ne primjećujemo, poput prava na obrazovanje, na život bez nasilja, na slobodu izražavanja, vjeroispovjesti i slično. Film će mladi prikazivati vršnjacima u svojim školama s ciljem da ih informiraju koja su njihova prava kako bi znali primijetiti njihovo kršenje, te s ciljem razumijevanja da čak i u teškim situacijama možemo reagirati na pravilan način.

Na izradi filma radili su učenici/ce: Mateja Drk, Nikola Janković, Veronika Kušek, Marina Mezga, Katarina Pergar, Ivana Vuk, Petra Šadek, Petra Cerovečki, Luka Lesjak, Igor Murković, Mateja Horvat, Tina Hatlak, Zoe Kolarić, Samantha Škvorc, Rea Vidačić i Nina Horvat.

Film 16 glava za ljudska prava također je besplatan edukacijski materijal za potrebe Građanskog odgoja pa ćemo ga poslati i svim srednjim školama u Hrvatskoj na korištenje u nastavi.

Nakon prikazivanja po školama, slijedi javna kampanja Mladi za ljudska prava koja uključuje fotografski natječaj za najbolju fotografiju o ljudskim pravima u Međimurskoj županiji, kao i zanimljive javne akcije na kojima će i javnost imati prilike vidjeti film.


Povezano