Objavljeno

Pravo na pobačaj u svijetu – Europa najliberalnija

Ako uopće postoji, pravo na pobačaj diljem svijeta razlikuje se po razlozima koji legitimiraju sam čin, pa tako oni mogu biti prije svega spašavanje života žene, očuvanje zdravlja, pobačaj nakon silovanja ili incesta, ekonomski i socijalni razlozi te naposljetku pobačaj na zahtjev.

U Africi je pobačaj u svrhu spašavanja života dozvoljen u svim zemljama o kojima postoje podatci, a samo 20 država dozvoljava abortus u slučajevima silovanja ili incesta iako je taj broj porastao sa 13 od 1996. godine. Pobačaj zbog očuvanja ženskog fizičkog zdravlja omogućen je u 33 zemlje, a u 30 zbog očuvanja psihičkog zdravlja. Južna Afrika i Tunis imaju najliberalnije zakone za pobačaj na kontinentu.

Azija pak jednoglasno odobrava pobačaj radi zaštite života, a u slučajevima silovanja ili incesta radi se o 25 država za razliku od 22 u 1996. godini. Zbog ekonomskih razloga pobačaj je dozvoljen u 19 zemalja, a u 17 na zahtjev. Na papiru, Turska je među najliberalnijim zemljama u Aziji, međutim, pobačaj mora biti izveden unutar prvih 10 tjedana te su zdravstvene grupe ove godine upozorile kako se abortus u državnim bolnicama stavlja van snage.

Dvije od šest država na svijetu koje imaju potpunu zabranu abortusa nalaze se u Latinskoj Americi i Karibima: Čile i Dominikanska Republika. Zabrana je rezultirala uhićenjima žena zbog podvrgavanja ilegalnom pobačaju. Vlada Michelle Bachelet u Čileu indicirala je želju za liberalizacijom zakona, a Urugvaj je nedavno krenuo u tom smjeru.

Utemeljeno na bazi podataka UN-a iz 2013. godine (detelje za pojedini kontinent potražite ovdje)

Druge dvije države sa potpunom zabranom dio su centralne Amerike: Nikaragva i El Salvador. U SAD-u je odlukom vrhovnog suda 1973. godine ženama odobreno pravo na pobačaj, no neke su zemlje od tada postrožile svoje zakone ograničavajući slučajeve u kojima je abortus legitiman, uvodeći obavezne ultrazvuke te nadograđujući regulacije medicinske opreme kako bi se otežao rad klinikama za abortus. Većina država dozvoljava abortus do 24. tjedna, a u 9 država nema nikakvog ograničenja. Kanada nema nikakvih federalnih ograničenja za abortus, no provincijski zakoni variraju.

U Meksiku je na federalnom nivou pobačaj dozvoljen u prvom tromjesečju, no većina je država donijela zakone protiv takve prakse ili nametnula dodatne restrikcije. The Guardian piše kako upravo Meksiko ima među najrigidnijim zakonima o pobačaju na svijetu zbog kojih se žene često kriminaliziraju, čak i nakon spontanog pobačaja.

https://www.youtube.com/watch?v=uim76KCgPmk

Sve zemlje Oceanije uključujući Australiju, Novi Zeland i Pacifičke otoke, dozvoljavaju abortus u slučaju životne ugroženosti, no samo četiri: Australija, Novi Zeland, Fidži i Cook otočje, u slučaju silovanja i incesta. Osam zemalja odobrava abortus ako je ugroženo žensko zdravlje, a dvije zbog ekonomskih razloga. Samo Australija odobrava abortus na zahtjev.

Europa ima najliberalnije zakone iako uključuje Maltu, jednu od pet zemalja s potpunom zabranom. Za spašavanje života 42 države odobravaju abortus, 37 u slučaju silovanja i incesta te 38 u slučaju oštećenja fetusa. Europa također ima najveći broj država (32) koje dozvoljavaju pobačaj na zahtjev. U Velikoj Britaniji, izuzev sjeverne Irske, pobačaj je legalan do 24. tjedna, no nema vremenskog ograničenja ako je ugrožen život žene. [P.B.] TheGuardian


Povezano