Objavljeno

Udruga za promicanje prava pacijenata Ustavnom sudu poručila da svaka bolnica mora omogućiti pobačaj

Foto: Jasna Karačić / tportal

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata u srijedu je, u dopisu upućenom Ustavnom sudu u povodu rasprave o pitanju pobačaja, izrazila nadu kako Ustavni sud prepoznaje važnost postojanja slobode izbora u 21. stoljeću i u modernoj demokratskoj državi te ukazala na posljedice zabrane pobačaja, prenosi tportal.

“Već sada postoji veliki broj ustanova koje na nelegalan način, u kasnim noćnim satima izvode zahvate – pobačaje, upravo tamo gdje su uputili svoje pacijentice, a u bolnici kojoj rade se prizivaju na savjest. Zamislite da se zakonom zabrani pobačaj, koliko bi tek onda komplikacija bilo, izvodeći i ovako zahvate u sivoj zoni. Naraslo bi crno tržište zahvata i o posljedicama ne želimo niti misliti”, navodi u pismu predsjednica udruge Jasna Karačić.

U Udruzi drže kako svakoj ženi treba omogućiti da odluči hoće li zadržati dijete, a ako se odluči za pobačaj, omogućiti joj da to napravi na dostojanstven način jer je ta situacija za ženu vrlo teška.

Pozivaju Ustavni sud da poradi na tome da svaka bolnica ženi omogući pobačaj i predlažu da se prilikom izbora specijalizacije za ginekologiju liječnici odmah trebaju izjasniti da nema priziva savjesti. U protivnom, trebaju izabrati drugu specijalizaciju.

Dosadašnjim načinom rada i odnošenja prema ženama, prava pacijenata su itekako ugrožena na najvišoj razini, stoji u priopćenju koje potpisuje Jasna Karačić, predsjednica Udruge, inače spec. psihoterapije.

Karačić poziva Ustavni sud da radi na tome da svaka bolnica mora omogućiti pobačaj. “Do sada to nije slučaj i svjedoci smo bježanja žena u raznorazne klinike izvan radnog vremena”, zaključuje Karačić.


Povezano