Objavljeno

Verona se službeno proglasila ‘pro-life’ gradom

Foto: Non una di meno (Facebook)

Gradsko vijeće Verone izglasalo je prijedlog da ovaj grad u sjevernoj Italiji službeno postane ‘pro-life’ grad, izazvavši time burne reakcije aktivista i aktivistkinja za reproduktivna prava.

Članovi i članice Vijeća prihvatili su prijedlog Alberta Zelgera, člana Sjeverne lige, kojim se navodi kako je Verona ‘pro-life’ grad te se zahtjeva javno financiranje udruga i inicijativa koje se bore protiv pobačaja.

Usprkos činjenici da je pobačaj legalan u svim dijelovima Italije, a usred protesta kojeg su članice udruge za ženska prava Non Una di Meno održale u vijećnici pojavivši se u odorama iz ‘Sluškinjine priče’, Vijeće predvođeno konzervativcima izglasalo je ovaj Prijedlog s 21 glasom za i šest glasova protiv.

Prijedlogom Vijeće poziva i na promoviranje regionalnog projekta koji trudnice potiče da neplaniranu djecu daju na posvajanje.

Podržavatelji prijedloga, među kojima se nalazi i gradonačelnik Verone Federico Sboarina, brojni članovi/ce Sjeverne lige, ostali političari/ke desnog krila, ali i predstavnici centralno-lijeve opozicije također su zatražili da se odobri Prijedlog za obavezno održavanje sprovoda za abortirane fetuse, čak i u slučajevima u kojima se majke tome protive. Ipak, ovaj prijedlog nije izglasan.

Prijedlog 434 opisuje se kao ‘inicijativa za sprječavanje pobačaja i promociju majčinstva’. Zelger koji je ujedno i čelnik pan-europskog pokreta protiv pobačaja, prijedlog je predložio ranije ove godine kako bi se podudarao s 40. obljetnicom donošenja Zakona o pobačaju, koji od 1978. godine ženama u Italiji osigurava pravo na legalan pobačaj u prvih 90 dana trudnoće.

Prijedlog oštro kritizira državnu legislativu, tvrdeći kako je ona „doprinijela korištenju pobačaja kao kontracepcijske metode“. U tekstu prijedloga također se spominje kako zbog posljedica pobačaja Italiji ‘nedostaje’ šest milijuna djece.

Prosvjed aktivistkinja udruge Non Una di Meno na predsjedanju Gradskog vijeća Verone

„Te su premise lažne i ne citiraju službene podatke,“ tvrde iz udruge Non Una di Meno, koja želi ukazati na činjenicu da javna sredstva neće biti dodijeljena javnim zdravstvenim servisima, već projektima koje predvode Katoličke udruge s kojima je Zelger povezan.

Sugerirajući kako je “ponekad samo malo ekonomske pomoći ili povećanje izgleda za zapošljavanje dovoljno da ženi koja je u poteškoćama pomogne da donese odluku brinuti za svoje dijete“,  prijedlog poziva na financiranje projekata koji se zalažu protiv pobačaja, uključujući i onaj koji ženama nudi mjesečne isplate ukoliko odluče zadržati svoje dijete. Prijedlog također poziva da materijali koji promiču ostale projekte koji žene potiču da djecu anonimno daju na usvajanje budu postavljeni u gradskoj vijećnici ‘i svim prostorima vijeća’.

Žene u Italiji već se suočavaju s preprekama u pokušajima da ostvare pravo na pobačaj, točnije sa zakonom koji medicinskom osoblju omogućuje da odbije izvršiti pobačaj na temelju vjerskih ili osobnih uvjerenja.

Prema podacima Ministarstva zdravstva iz 2016. godine, nešto više od 70 posto ginekologa/inja u Italiji odbija izvesti pobačaj, što je brojka koja je značajno porasla u proteklih nekoliko godina.

Novi talijanski ministar obitelji, član Sjeverne lige i bivši gradonačelnik Verone, Lorenzo Fontana otvoreno se izjasnio protiv pobačaja. Nedugo nakon što je preuzeo ured u lipnju medijima je kazao će pokušati smanjiti broj pobačaja koji se izvršavaju u Italiji, a kao jednu od metoda naveo je i davanje većih ovlasti liječnicima/ama koji/ žene žele odvratiti od pobačaja.

Službeni broj pobačaja u Italiji već se desetljećima postepeno smanjuje, a ta zemlja ima i jednu od najnižih stopa pobačaja među članicama Europske unije. Dok Ministarstvo zdravstva tvrdi kako porast liječničkih prigovora savjesti ne utječe na žene koje imaju rizične trudnoće, mnogi aktivisti i aktivistkinje upozoravaju kako je situacija upravo suprotna te kako povećane poteškoće u pristupu pobačaju sve veći broj žena potiče na ilegalne, nesigurne pobačaje ili na to da uslugu pobačaja potraže u inozemstvu.

Vrijedi spomenuti i kako će Verona u ožujku 2019. godine, uz potporu talijanskog ministra unutarnjih poslova, Mattea Salvinija, ugostiti 13. Svjetski kongres obitelji (WCF). O tome kako je izgledao i o čemu se razgovaralo na prošlogodišnjem Svjetskom kongresu obitelji možete saznati više u izvještaju koji je za Voxfeminae.net napisala Tihana Bertek. [E.H.] The Local


Povezano