Objavljeno

Povodom odluke Ustavnog suda CESI poručio ‘Nećemo nazad!’

Foto: VoxFeminae.net

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, izrazio je zabrinutost odlukom Ustavnog suda koji, iako je odbacio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o pobačaju te ocijenio da trenutačno zakonodavno rješenje nije poremetilo pravednu ravnotežu između ustavnog prava žene i javnog interesa zaštite života nerođenog bića kao vrijednosti, nalaže zakonodavcu da donese novi zakon.

“Već sada vidimo da će novi zakon biti restriktivniji i da će žene trebati proći savjetovanje prije zahvata i da će se uvesti obavezni period čekanja”, navodi CESI. “Istraživanja pokazuju da takvi postupci samo dodatno traumatiziraju žene koje su već donijele odluku. Ne postoji niti jedan dokaz da takvo savjetovanje predstavlja dobrobit za ženu.  Isto tako, s obzirom na pritiske i stigmatizaciju žena koje se odluče na pobačaj, moguće je da će se raditi o pristranom savjetovanju.”

Prema njihovim saznanjima iskustva drugih zemalja pokazuju samo da su na taj način “stvorene dodatne prepreke u pristupu prekidu trudnoće, promiču se stereotipi i diskriminatorni stavovi, te narušavaju ženska prava. Uvođenje ovakvih ograničenja u zakone i politike dovodi u pitanje poštivanje međunarodnih standarda za zaštitu ljudskih prava. Međunarodni i Europski mehanizmi upozoravaju da se takvim ograničenjima krši pravo na privatnost, pravo na zdravlje, pravo na ravnopravnost. 

Osim toga otvara se mogućnost da se prilikom uređivanja pitanja troškova prekida trudnoće koji za sada u slučaju pobačaja na zahtjev snose same žene, cijenom pobačaj učini nedostupnim siromašnim ženama, ili se uvede i odredba da žene moraju same snositi i trošak prekida trudnoće iz medicinskih razloga. Postoji  mogućnost da se prilikom reguliranja medicinskih indikacija za pobačaj nakon 10.og tjedna dodatno ograniči mogućnost  pristupa pobačaju.”

CESI pozdravlja interpretaciju „prava na život“ u skladu s međunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava, komparativnim europskim zakonodavstvom i recentnom praksom ustavnih sudova u Europi. Podsjećaju također da su u studenom 2016. godine uputile Ustavnom sudu stručno mišljenje u kojem se obrazlažu međunarodni standardi po pitanju regulacije pobačaja, recentni trendovi u zakonodavstvu i ustavnosudskoj praksi u Europi, te razmatraju negativne posljedice koje restriktivni zakoni o pobačaju imaju na zdravlje i živote žena. Isto je učinio i Centar za reproduktivna prava iz Sjedinjenih Američkih Država  jedna je od vodećih svjetskih pravnih organizacija za ljudska prava u području reproduktivnih prava žena.

“Pobačaj na zahtjev žene će očigledno i dalje biti glavna meta napada na seksualna i reproduktivna prava žena, koji, u ime zaštite embrija, vode neokonzervativne, desničarske i klerikalne snage u hrvatskom društvu.

Tražimo od zakonodavca da se rukovodi  uspostavljenim standardima za zaštitu ljudskih prava i ne smije dozvoliti da ideološki i religijski  stavovi određenih skupina  o pravu na život utječu na tu odluku.

Tražimo od zakonodavca da se ne narušavaju već stečena prava, dostojanstvo i zdravlje žena te da ih se ne ograničava u ravnopravnom sudjelovanju u svim aspektima života.

Tražimo da se ženama omogući da uživaju u svojoj seksualnosti, da slobodno i odgovorno donose informirane odluke o vlastitom tijelu, donose odluke o potomstvu i da se zaštite od bolesti i nasilja.”, ističe se u zaključku.


Povezano