Objavljeno

Povijesna presuda: životni partneri imaju pravo postati udomitelji

Foto: Dugine obitelji, Facebook

Upravni sud u Zagrebu u četvrtak donio je povijesnu odluku za napredak prava LGBTI osoba u Hrvatskoj, odlučivši da životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo postati udomitelji djece.

Ministarstvo obitelji, koje je prvotno odbilo zahtjev Šegota i Kožića za obavljanje udomiteljstva, mora u roku od 60 dana ponoviti postupak i donijeti novu, nediskriminirajuću odluku o njihovom slučaju.

Nakon duge pravne bitke, odugovlačenja slučaja i neizvjesnosti kroz koji su morali prolaziti Ivo i Mladen od trenutka kada su se prijavili da žele postati udomitelji i nakon učestalih apela udruge Dugine obitelji, ovo je prvi put da je jedan sud u Republici Hrvatskoj presudom potvrdio međunarodnu sudsku praksu i odluke Europskog suda za ljudska prava prema kojoj se istospolni parovi moraju zakonski tretirati jednako kao i heteroseksualni parovi.

Napokon smo dočekali presudu koja potvrđuje sve naše javne izjave unatrag više od dvije godine, koja potvrđuje ono što strani sudovi, znanost, druge zemlje Europske unije govore već više od 10 godina. Zakon o životnom partnerstvu jasno govori kako se prema istospolnim parovima treba postupati jednako kao i prema bračnim drugovima, i drago nam je da je Sud odlučio pozitivno u slučaju naših članova Ive i Mladena koje je Ministarstvo obitelji izravno diskriminiralo,“ izjavio je Daniel Martinović, predstavnik udruge Dugine obitelji.

No ne smijemo zaboraviti da Ivo i Mladen nisu jedini par koji je u zadnjih par godina odbijen od strane Ministarstva obitelji u tome da postanu udomitelji ili posvojitelji, upozorio je Martinović.

Odluka Upravnog suda važan je trenutak i za buduće pravne bitke prema ravnopravnosti istospolnih parova i u drugim područjima. Lezbijskim parovima i dalje je zabranjeno pristupiti postupcima medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, zbog čega su primorane na odlazak u klinike u inozemstvo, dok još uvijek Ministarstvo obitelji zaustavlja prijave istospolnih parova koji žele postati posvojitelji – iako posvojitelj može postati pojedinac ili pojedinka, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Koristimo priliku i pozivamo sve istospolne parove koji se suočavaju s diskriminacijom u Republici Hrvatskoj da nam se slobodno jave i zatraže našu besplatnu pravnu pomoć. Slučaj Mladena i Ive pokazuje da se do pravde može doći i da se možemo izboriti za naša prava. Ovaj povijesni trenutak je prvi korak prema potpunoj ravnopravnosti LGBTI osoba u našoj državi i stvarno nismo mogli očekivati bolji poklon za blagdane od ovoga. I naravno, čestitamo budućim udomiteljima Ivi i Mladenu, u želji da čim prije nadležni Centar za socijalnu skrb donese pozitivnu odluku, a ne političari koji pokušavaju kočiti i usporavati naš napredak i razvoj kao jedne tolerantne i uključive države koja poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji,“ zaključio je Martinović.


Povezano