Objavljeno

New York uvodi obavezne stolove za previjanje djece u muškim zahodima

Član Gradskog vijeća New Yorka Rafael Espinal nije otac, ali kada je tijekom svog posjeta toaletu u prodajnom centru u Queensu ugledao muškarca koji je pognut nad umivaonikom mijenjao pelene svojeg djeteta, bio je prestravljen. Taj ga je prizor naveo na razmišljanje.

Nije mogao a da se ne zapita je li susjedni, ženski toalet bio bolje opremljen za roditeljske potrebe, odnosno jesu li majke bile u povoljnijem položaju od očeva.

“Bilo je užasno vidjeti oca kako mijenja pelene svom djetetu povrh javnog umivaonika na kojemu je prethodno na stotine osoba opralo svoje ruke nakon korištenja toaleta,” kazao je Espinal za HuffPost. “Roditeljima bi trebalo biti osigurano da svojoj djeci promijene pelene s malo više dostojanstva, u prostoru koji je higijenski.”

Nakon kratkog istraživanja, Espinal je otkrio da unatoč tome što ćete u ženskom toaletu češće pronaći stol za previjanje djeteta, ne znači da ćete ga nužno uopće pronaći. Jedna mu je žena kazala kako, u nedostatku boljih opcija, često presvlači dijete na podu javnog WC-a.

Zahvaljujući novom zakonu koji je Espinal predložio Gradskom vijeću, od sada se ni očevi ni majke u New Yorku više neće morati brinuti zbog presvlačenja svoje djece u nehigijenskim uvjetima. Naime, zakon koji je usvojen prošli tjedan nalaže da se prilikom izgradnje ili obnove javnih objekata u ženske, ali i muške toalete obavezno ugradi stol za previjanje djece. Starije zgrade koje trenutno nemaju stolove za previjanje djece morat će ih ugraditi prilikom iduće renovacije.

Zakonska odredba uključuje kina, kazališta, restorane i kafiće. Čak će i toaleti u noćnim klubovima biti obvezani ugraditi stolove za presvlačenje.

Espinal kaže kako je riječ o preinaki koja je financijski dostupna svima, obzirom da je cijena stola za presvlačenje između $155 i $185. “To je mala cijena za veliku korist,” kazao je. Rekao je i kako nije bilo nikakvih poteškoća prilikom donošenja ovog zakona, iako je New York postao prvi veliki grad u SAD-u koji je izglasao takvu promjenu zakona.

Ne postoje državna pravila koja od javnih prostora zahtijevaju da u zahode postave stolove za previjanje djece. Tvrtke koje se odluče ugraditi stolove to uglavnom čine u ženskim zahodima – implicirajući da je mijenjanje prljavih pelena ‘ženski’ posao. Time ne samo da potiču arhaične stereotipe, već u potpunosti ignoriraju vrlo značajnu populaciju roditelja i skrbnika, poput samohranih očeva, gej očeva, očeva koji su izašli s djecom bez pratnje majki, ali i djedova i muškaraca koji čuvaju djecu.

Espinal je kazao kako smatra da je zakon dobro primljen jer su mnogi značajni ljudi već otvorili javnu raspravu vezanu za ovaj problem.

Frustriran činjenicom da nije u mogućnosti svom djetetu promijeniti pelene u higijenskim uvjetima, glumac Ashton Kutcher 2015. godine pokrenuo je peticiju na Change.org kako bi potaknuo tvrtke i kompanije da ugrade stolove za previjanje.

“Obitelji su raznovrsne i nepravedno je pretpostaviti da je isključivo na ženama da mijenjaju pelene,” napisao je tada Kutcher u peticiji. “Ova pretpostavka je bazirana na rodnoj stereotipizaciji i tvrtke bi trebale jednako podržavati sve roditelje koji kupuju u njihovim dućanima – bez obzira na njihov rodni identitet.”

Kutcher je pokrenuo peticiju nakon što je kalifornijski guverner Jerry Brown 2014. godine odbio prijedlog zakona koji se u javnosti nazivalo ‘potty parity’. Guverner je stavio veto na dva prijedloga zakona koji bi od tvrtki zahtijevali da, ukoliko je dostupan u ženskom zahodu, stol za previjanje djece instaliraju i u muškom zahodu. Tvrtke su se također mogle opredijeliti i za izgradnju odjeljka za presvlačenje djece koji bi bio jednako dostupan muškarcima i ženama.

“Ovo bi mogla biti dobra poslovna praksa, ali nije ona koju bih bio sklon zakonski provesti,” kazao je tada Brown.

Prošle je godine predsjednik Barack Obama unio svježu perspektivu o problematici javnih zahoda kada je potpisao Zakon o dostupnosti zahodima u svim situacijama. Taj je zakon od svih prostora koji su u vladinom posjedu zahtijevao da posjeduju stanice za presvlačenje djece u ženskim i muškim zahodima.

Espinal se nada kako će nakon što novi zakon stupi na snagu i ostali gradovi slijediti primjer New Yorka te da će se time obitelji potaknuti da preraspodijele roditeljske obaveze.

“Mislim da ovaj teret ne bi trebao ležati samo na ženama,” komentirao je Espinal. “Muškarci bi trebali istupiti naprijed i podjednako preuzeti dužnost previjanja djece.” [E.H.] HuffPost… 


Povezano