Objavljeno

Povećan broj zastupnica u EU parlamentu

Postotak žena u Europskom parlamentu, jedinoj instituciji u Europskoj Uniji koja je direktno izabrana, iznosi gotovo 37%, što je porast od 1,25% u odnosu na prošle izbore 2009. godine.

Međutim, glavna tajnica European Women’s Lobbya (EWL) Joanna Maycock naglašava:“Ovim puževim korakom proći će još pola stoljeća prije nego Europski parlament dostigne ravnopravnu zastupljenost spolova za 52 godine, bez obzira na to što žene čine više od 50% stanovništva EU”.

Rezultati izbora pokazuju jasnu sliku s obzirom na predanost političkih opcija dostizanju jednake zastupljenosti spolova. Konzervativne stranke i stranke ekstremne desnice zaostaju za strankama centra i ljevice. Politička grupacija S&D (Socijalisti i demokrati) stoji osobito dobro, s postotkom žena izabranih u EP od 45,5%. S druge strane, udio žena u političkoj grupaciji EPP (Europska pučka stranka) je samo 30,4%.

U velikom dijelu Europe niski odaziv glasača i uspjeh krajnje desnih i populističkih stranaka predstavljaju rizik za razvoj i primjenu naprednih antidiskriminacijskih politika, uključujući i prava žena i ravnopravnost spolova. Nazadne ideologije i otvoreno mizogini stavovi nekih stranaka i pojedinaca izabranih na ovim izborima predstavljaju izazov relativnom uspjehu u borbi protiv rodne nejednakosti. “Zabrinuti smo da će podrška ženskim organizacijama biti u opasnosti”, kaže Maycock.

Političke opcije u Europskom parlamentu imaju jedinstvenu priliku promijeniti sliku europske politike koje bolje odražava raznolikost biračkog tijela. Političke grupe moraju dati glasačicama i izabranim ženama isti glas i težinu kao i njihovim muškim kolegama.

Političke stranke imaju priliku donijeti promjene i paritet u EP-u imenovanjem žena i muškarca kao kandidata za predsjedničke izbore Europskog parlamenta. EWL zahtijeva od svih političkih skupina da osiguraju ravnopravnost spolova na svojim listama prilikom nominacija članova/ica parlamenta za pozicije odlučivanja u EP-u.

Žene nisu manjina, one predstavljaju većinu u europskom društvu, zbog čega moraju biti zastupljene na svim mjestima odlučivanja u Europskom parlamentu. [V.U.] EuropeanWomen’sLobby


Povezano