Objavljeno

Europski parlament podržao TTIP

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u srijedu rezoluciju o Transatlantskom trgovačkom i partnerskom sporazumu (TTIP) o kojem EU pregovara sa Sjedinjenim Državama, u kojoj se traži da se sporni mehanizam za rješavanje sporova između investitora i država (ISDS) zamijeni novim mehanizmom koji bi bio transparentniji, prenosi forum.tm.

Za rezoluciju su glasovali zastupnici Europske pučke stranke, liberali i dio socijaldemokratskih zastupnika.

Dio socijalista glasovao je protiv jer nisu zadovoljni formulacijom u tekstu koja govori o novom mehanizmu umjesto kontroverznog ISDS-a, bojeći se da bi on mogao biti uveden “kroz stražnja vrata”.

Prema tekstu rezolucije, sporove između država i investitora trebalo bi se rješavati uz pomoć novog mehanizma, koji podrazumijeva nezavisne i profesionalne suce koji bi odlučivali u procesima otvorenim za javnost.

Zagovaratelji ISDS-a ističu da on povećava povjerenje investitora, a protivnici da omogućuje multinacionalnim tvrtkama tužbe protiv suverenih država ako one donesu zakone koje ulagačima ugrožavaju profit.

Rezolucija je bila na dnevnom redu i na prošloj plenarnoj sjednici u lipnju, ali je odgođena i vraćena ponovno na Odbor za međunarodnu trgovinu, između ostaloga i zbog zahtjeva socijalista koji su inzistirali da se iz teksta posve isključi ISDS.

Rezolucija nije pravno obvezujući tekst, ali njome Parlament nastoji utjecati na tijek pregovora, koje u ime EU-a vodi Europska komisija. Osim toga, kada se sporazum ispregovara mora dobiti potvrdu Parlamenta da bi stupio na snagu.

“Ova rezolucija je prilika da pregovaračima iz Europske komisije jasno kažemo: Gospodo, ovo su uvjeti i stajališta Parlamenta koji predstavlja pola milijarde ljudi koji su prvo građani, a tek onda potrošači. Dok pregovarate, sjetite se da na kraju pregovora morate doći pred nas i tražiti naše odobrenje za ispregovarano. Mi želimo dobar TTIP, no nećemo se libiti odbiti TTIP loš za građane koje predstavljamo”, kazala je u raspravi hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Borzan je upozorila da sporazum ne smije biti sredstvo za podrivanje suverenosti država članica u organiziranju kritičnih javnih službi poput zdravstva, školstva i vodoopskrbe, “što predstavlja crvene linije koje se ne smije prijeći”.

Organizacije civilnog duštva udružene u Stop TTIP inicijativu reagirale su s razočaranjem.

„Više od 2,3 milijuna Europljana/ki potpisalo je Europsku građansku inicijativu i zahtijevalo obustavu pregovora o TTIP-u. Ove građane/ke Europski je parlament u potpunosti izignorirao. Pobrinut ćemo se da se njihovi glasovi čuju u sljedećim mjesecima. 10. listopada organiziramo Europski dan akcije protiv TTIP-a i CETA-e. Velike demonstracije planirane su u Njemačkoj i Nizozemskoj, dok će se decentralizirane akcije održati u stotinama gradova diljem Europe poput Francuske, Španjolske, Poljske i Austrije. Nastavit ćemo borbu za demokraciju, vladavinu zakona kao i socijalne i okolišne standarde“, izjavio je glasnogovornik Stop TTIP-a Ernst-Christoph Stolper.


Povezano