Objavljeno

Kontroverzni plan za jačanje vjerskog lobija u Europskom parlamentu

Mairead McGuinness, foto: Don MacMonagle (EPP Flickr)

U javnost je procurilo izvješće koje sadrži kontroverzni plan za značajno povećaje utjecaja vjerskih skupina u Europskom parlamentu, otkriva openDemocracy.

Napisala ga je irska zastupnica Mairead McGuinness (EPP), prva potpredsjednica Europskog parlamenta, a plan bi omogućio vjerskim skupinama da se izjasne o svim novim zakonima, rezolucijama ili izvješćima koja prolaze kroz Europski parlament.

U izvješću se predlažu izravniji sastanci i komunikacija između vjerskih organizacija i izvjestitelja u Europskom parlamentu koji se zaduženi za zakonodavne prijedloge Europske komisije, ali i druge ključne dokumente, uključujući nacrte strategija.

Vjerske skupine već imaju drugačiji položaj u odnosu na ostale nevladine organizacije u EP-u, no predložene izmjene članka 17 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji se odnosi na dijalog između europskih institucija i crkava/vjerskih organizacija, stavile bi ih u povlašteni položaj, dok neki zastupnici/e čak tvrde da bi to dovelo do narušavanja granice između vjere i politike.

McGuinness je predstavila svoje izvješće Glavnom tajništvu Europskog parlamenta prošli mjesec, ali je skinuto s dnevnog reda nakon burnih reakcija nekih zakonodavaca. Međutim, vjerojatno će se ponovo o njemu raspravljati u lipnju nakon izbora, na kojima radikalno desne stranke očekuju značajan uspjeh.

McGuinnessina asistentica, koja je također sudjelovala u izradi spornog plana, povezana je s ultrakonzervativnom mrežom Agenda Europe koja radi na ograničavanju seksualnih i reproduktivnih prava, saznaje openDemocracy.

U pismu upućenom Predsjedniku Europskog parlamenta skupina zastupnika/ca upozorila je da bi predložene izmjene dovele do kršenja načela razdvojenosti vjere i politike te da bi stvorile „vrlo nepoželjni i netransparentni privilegirani lobi vjerskih organizacija.“

„Već smo imali prilike vidjeti kako vjerske skupine nastoje utjecati na sve što je povezano s ravnopravnošću spolova, ljudskim pravima i nediskriminacijom,“ kazala je francuska zastupnica Virginie Rozière, dodavši da su te iste skupine pokušale „spriječiti Parlament da zabrani konverzijsku terapiju“ te da diljem Europe provode kampanje protiv Istanbulske konvencije. [T.B.]


Povezano