Objavljeno

Posvećenost LGBT pravima u EU samo je iluzija

Europska unija obavlja dobar posao kada je riječ o zagovaranju LGBT prava izvan svojih granica, ali trebala bi možda posvetiti veću pozornost onome što se događa u njezinim zemljama članicama.

Istospolni parovi mogu stupiti u brak u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu (s iznimkom Sjeverne Irske) i Finskoj, dok je malteška vlada jednoglasno donijela odluku da istospolni parovi imaju pravo na posvajanje djece, a Danska je donijela zakon o trans* pravima koji aktivisti/kinje smatraju jednim od najprogresivnijih u svijetu.

Istovremeno, EU glasno kritizira zemlje trećeg svijeta po pitanju LGBT prava, no unatoč spomenutom napretku na samom teritoriju EU, javljaju se i neki regresivni tredovi koji ne dobivaju dovoljno pažnje.

LGBT osobe u EU česta su meta nasilja, diskriminacije i maltretiranja, što pokazuje i izvješće o poštivanju temeljnih prava LGBT osoba, a sedam zemalja članica ustavom je zabranilo istospolne brakove.

Litvanski član EU parlamenta nedavno je upozorio lokalne LGBT nevladine organizacije da ih očekuje masakr Charlie Hebdo tipa, ako nastave sa svojim provokativnim radnjama. U Austriji je lezbijski par zbog nekoliko poljubaca izbačen iz kafića, vozač taksija u UK je izbacio gay par zbog iskazivanja nježnosti, a trans* žena je otpuštena zbog korištenja ženskog toaleta.

Nadalje, većina zemalja članica nastavlja ignorirati prava trans* osoba, osobito kada je riječ o službenom priznavanju roda. U svom izvješću Država odlučuje tko sam, Amnesty International upozorava da u mnogim europskim zemljama transrodne osobe ne mogu osigurati službeno priznavanje drugog roda ukoliko ne dobiju psihijatrijsku dijagnozu i prođu različite medicinske postupke, uključujući hormonalnu terapiju, operaciju i nepovratnu sterilizaciju.

Iako EU nema stvarnu moć nad socijalnim politikama svojim zemalja članica, morala bi barem glasno osuditi politike i legislative kojima se ograničavaju prava LGBT osoba. Jednako kako su objavili priručnik za borbu protiv diskriminacije LGBT osoba u zemljama trećeg svijeta, trebali bi razviti slične alate koji bi služili unaprjeđenju situacije u zemljama članicama. [Ž.V.] EUobserver


Povezano