Objavljeno

Akcijom diljem Hrvatske Ponosni Zagreb obilježio 51. godišnjicu pobune u Stonewallu

Aktivistkinje i aktivisti inicijative Ponosni Zagreb obilježili su 51. godišnjicu Stonewallske pobune simboličnom akcijom u kojoj su diljem Hrvatske ogrnuli spomenike, biste i kipove Franje Tuđmana i Josipa Broza Tita zastavama duginih boja.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Na današnje stonvolsko jutro razveselile su nas LGBTIQ+ zastave na spomenicima i bistama Franje Tuđmana po svim dijelovima Lijepe naše. U gradovima u kojima su nekim čudom izostali spomenici Franji Tuđmanu, lenta je predana drugu Titu.

Franjo vs. Tito, u ovom slučaju manje bitno. Gdje je srce, tu je dom, a ovom simboličnom akcijom dajemo do znanja da naša srca kucaju cijelom našom domovinom, a naši domovi se nalaze diljem nje.

Moramo priznati da predsjednicima odlično stoje naše šarene boje, a vjerujemo da ćemo i ostale predsjednice, predsjednike i vladajuće također vidjeti u njima. Ne inzistiramo nužno na odjeći (iako navijamo i za to), zadovoljit ćemo se s podržavanjem i stvaranjem zakona koji bi bili uključivi za LGBTIQ+ osobe.

Hvala svim aktivistkinjama i aktivistima koji su sudjelovali u akciji.

Ponosno:
Bjelovar, Kaštel Lukšić, Klanjec, Labin, Osijek, Pula, Split, Sutivan na Braču, Velika Gorica, Veliko Trgovišće, Zadar (Diklo) i Zagreb.

*U akciji je simbolično sudjelovao i Ikar.”


Povezano