Objavljeno

Turska ukinula zabranu LGBT događanja u Ankari

Human Right Watch prenosi da je sud u Ankari presudio da je sporna zabrana LGBTI događanja nezakonita te da ograničava prava i slobode. Sud je pozvao nadležne da poduzmu sigurnosne mjere zaštite za potrebe mirnih okupljanja i događanja.

Sredinom 2016. godine, kao posljedica pokušaja vojnog puča, u Turskoj je proglašeno izvanredno stanje. Nakon što su LGBT aktivisti/kinje pokušali/e organizirati Povorku ponosa, guverner Ankare je u studenom 2017. godine aktivirao zabranu. Završetkom izvanrednog stanja u srpnju 2018. godine, ova je zabrana i dalje ostala na snazi. No, sud je zaključio kako ista nije imala političko opravdanje čak ni u izvanrednom stanju.

Presuda je donesena u veljači ove godine, a objavljena tek sredinom travnja zahvaljujući pritisku skupina Kaos GL (Lesbian Cultural Research and Solidarity Association),Pink Life (Pembe Hayat) i METU LGBTI+ Solidarity (ODTÜ LGBTIi+ Dayanışması). Ista su udruženja podnijela žalbu na prijašnju sudsku odluku kojom se odbilo poništenje ove zabrane.

HRW-ov izvještaj prikazuje kako je zabrana otežala aktivizam i stvorila ozračje straha uz stigmatizaciju LGBT+ osoba u turskom društvu.

Novi termin odgođene Povorke ponosa zakazan je za 10. svibnja kako bi se poslala pozitivna poruka drugim LGBT+ udruženjima u gradu i demonstrirala sigurnost za buduće događaje. [K.Z.]


Povezano