Objavljeno

Poslovi za 2,594 žena iz najsiromašnijih županija

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predstavilo je program “Zaželi” – Aktivacija žena u lokalnoj zajednici putem kojeg će u sljedećih šest mjeseci 2,594 žena biti zaposleno na poslovima skrbi o starijim korisnicima socijalne pomoći i samačkim staračkim domaćinstvima na području čitave Hrvatske.

“Riječ je o programima o zapošljavanju žena na javnim radovima čija provedba počinje 1. travnja i trajat će šest mjeseci”, istaknula je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

Novac za provedbu programa, 60 milijuna kuna, osiguran je iz neraspoređenih sredstava iz zadnje godine provedbe europskog Operativnog programa razvoja ljudskih potencijala 2007.-2013.

Javni rad je jedna od mjera politike tržišta rada koja spada u domenu direktnog stvaranja novih radnih mjesta, navela je ministrica. Program “Zaželi”, dodala je, osim poticanja zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih žena i svojevrsna je prevencija prerane institucionalizacije starijih osoba, njihova socijalizacija i poboljšanje kvalitete života, posebice u područjima gdje su takve vrste usluga teško dostupne. 

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarralah istaknula je da su u suradnji s Caritasom, Crvenim križem i jedinicama lokalne samouprave prikupili podatke o potrebama za tom vrstom poslova te potom odabrali žene koje su duže vrijeme nezaposlene i u evidenciji Zavoda. Kontaktirali smo više od 614 institucija, a više od polovice iskazalo je potrebu za tom vrstom poslova, rekla je Jarralah ocijenivši da će program “Zaželi” pridonijeti aktivaciji žena u ruralnim sredinama.

Najviše, 460 bit će zaposleno u Vukovarsko-srijemskoj županiji, potom u Osječko-baranjskoj 330, zatim oko tristotinjak u Sisačko-moslavačkoj, dakle u siromašnijim županijama.

Na novinarsko pitanje hoće li se program nastaviti i nakon šest mjeseci, ministrica Nada Šikić odgovorila je kako će se učiniti sve da se ti vrijedni programi nastave i dalje i time pomogne teško zapošljivim ženama i starijim siromašnim osobama i onima u samačkim domaćinstvima. HINA


Povezano