Objavljeno

Pokrenuta kampanja za veće plaće u Europi, plaće mladih ispod prosjeka u svim državama članicama EU

Europska konfederacija sindikata (ETUC) pokrenula je kampanju za povećanje plaća u Europi pod nazivom ‘Europa treba veće plaće – vrijeme je za NAŠ oporavak’, navodeći kako su svjetski lideri i poslodavci dovoljno dugo okretali radnike/ce jedne protiv drugih. Ističu također da veće plaće nisu dobre samo za radnike/ce, već i za ekonomiju. ETUC upozorava i na ispodprosječne plaće mladih u EU te izrabljivanje mladih kao jeftine ili besplatne radne snage.

Brifing dokument koji su objavili govori da su plaće mladih ispod prosjeka u svim državama članicama EU te u nekim zemljama raste alarmantnom brzinom. Godine 2014., osobe mlađe od 30 godina prosječno su zarađivale 74% ukupne standardne plaće, no od 2006. taj je udio pao za dva postotna poena ili više u 16 država članica EU-a: Belgiji, Češkoj, Estoniji, Španjolskoj, Francuskoj, Cipru, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Austriji, Portugalu, Sloveniji, Slovačkoj, Finskoj i Švedskoj.

U zemljama poput Nizozemske, Belgije, Irske, Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva, na mlade se primjenjuje niža minimalna plaća. Radnici/e u Njemačkoj nemaju pravo na minimalnu plaću do dobi od 24 godine starosti.

Kako bi se riješio rastući problem siromaštva uz rad među mladima, Europska konfederacija sindikata traži veće plaće za mlade. Naši zahtjevi su sljedeći:

1. Sva pripravništva i naukovanja trebala bi biti adekvatno plaćena.
2. Jednaka plaća za jednaki rad: mladi bi trebali biti jednako plaćeni kao i stariji ako obavljaju isti posao.
3. Stop nižim minimalnim plaćama za mlade koji imaju ugovor o radu.

Osposobljavanje i stručna praksa trebali bi olakšati prijelaz iz obrazovanja prema poslu, te bi trebali sadržavali snažan element osposobljavanja ili učenja. U realnosti međutim često se koriste kao izvor jeftine ili besplatne radne snage (samo 40% osposobljavanja/stručne prakse je plaćeno).

Studija Europske komisije iz 2013., provedena na temelju intervjua s 12 921 mladom osobom, pokazuje da je 46% bilo na barem jednom osposobljavanju/stručnoj praksi, kao i 61% diplomiranih. Broj mladih osoba na osposobljavanju/stručnoj praksi nakon studija razlikuje se od zemlje do zemlje, ali čini većinu u Španjolskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Neka od tih osposobljavanja/stručnih praksi jesu osigurala korisno osposobljavanje, međutim, samo 20% njih je plaćeno dovoljno da bi se mogli pokriti osnovni troškovi života, pri čemu je taj postotak u Španjolskoj niskih 12%. U 10 država članica EU-a, osobe na osposobljavanju/stručnoj praksi kazale su kako im plaća ne pokriva troškove života: u Belgiji, Njemačkoj, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Hrvatskoj.

Također, samo 27% stručne prakse/osposobljavanja vodi do ponude zaposlenja, dok 23% biva ponuđeno još jedno osposobljavanje ili stručnu praksu. Osposobljavanje/stručna praksa prečesto se svodi na neplaćeni probni period koji ne vodi ničemu jer se neprestano jedan pripravnik zamjenjuje drugim.

Kampanju možete podržati tako da skinete simbol kampanje, fotografirate se sami ili sa svojim kolegama/sindikatom te ju objavite na društvenim mrežama uz hashtag #OurPayRise i pošaljete na photo@etuc.org. Fotografije će biti korištene za kreiranje velikog online foto zida kojim će se poslati poruka liderima EU kako bi podržali povećanje plaća. [Ž.V.]


Povezano