Objavljeno

Poduzetništvo u službi zajednice (pdf)

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva izdala je zbornik radova o društvenom poduzetništvu ‘Poduzetništvo u službi zajednice‘ [PDF] koji odgovara na mnoštvo pitanja počevši od samog naziva i načela, mogućih izvora financiranja, komparativne analize institucionalnih i zakonskih okvira u raznim državama svijeta i u Hrvatskoj te uputama kako voditi društveno poduzeće primjerima dobre prakse.

Zbornik je na stotinjak stranica sabrao radove pet hrvatskih stručnjaka i stručnjakinja iz organizacija civilnoga društva, Diane LupšićIgora BajokaMilana MedićaSunčane Glavine Petričević Teodora Petričevića, koji se na teorijskoj i praktičnoj razini bave društvenim poduzetništvom.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić, izdavanjem ovoga zbornika Nacionalna zaklada želi pridonijeti daljnjem razvoju društvenog poduzetništva, u Hrvatskoj slabo razvijenog područja ekonomije, osnaživanju već postojećih inicijativa, ali i dati stručnu podlogu trenutnoj javnoj raspravi koja se vodi na temu pripreme Nacionalne strategije razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj.

Snažnijim zamahom društvenoga poduzetništva u Hrvatskoj otvorila bi se mogućnost da se u područje rada uključe i teško zapošljive skupine u društvu koje danas teško nalaze svoje mjesto u  dominantnoj tržišnoj ekonomiji.  Bila bi to i prigoda za snažniju promidžbu novog oblika ekonomije koja profit ulaže u dobrobit zajednice te uključivo društvo koje otvara mjesta za sve ljude.

Inicijativa za izdavanje ovakve publikacije nastala je nakon konferencija, seminara i radionica održanih u 2011. godini za organizacije civilnoga društva na temu samofinancirajućih aktivnosti udruga i društvenog poduzetništva, a koje su zajednički organizirali Nacionalna zaklada, Ured British Councila u Hrvatskoj, Vladin Ured za udruge i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. [A.L.]


Povezano