Objavljeno

20 pjesničkih naslova povodom 20. godišnjice Besplatnih elektroničkih knjiga

Projekt Besplatne elektroničke knjige [BEK] Društva za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] na današnji dan, 26. svibnja 2021. godine, slavi punih 20 godina kontinuiranog rada, a tim povodom svojim čitateljima poklanja 20 besplatnih pjesničkih naslova suvremenih hrvatskih pjesnikinja i pjesnika.

Temeljna hipoteza pokretača projekta od prije 20 godina – da recepcijski život knjige može biti puno dulji od komercijalnog života knjige, kao i to da komercijalno nakladništvo treba nadopuniti komplementarnim nekomercijalnim nakladničko-distribucijskim platformama kako bi se ostvario puni potencijal recepcijskog života knjige – pokazala se točnom, a sve prednosti besplatne online distribucije književnih naslova neočekivano su se istaknule tijekom pandemijskog „zaključavanja“ kada je pristup tiskanim knjigama postao otežan ili čak nemoguć, zbog ograničenja u radu knjižara i knjižnica, a čitanje i preuzimanje BEK-ovih naslova zabilježilo nagli četverostruki porast te tijekom ta dva mjeseca zabilježio isti broj korisnika kao i tijekom 2016. i 2017. godine zajedno.

U slavljeničkom pjesničkom bloku objavljeno je 20 naslova koje potpisuju suvremene hrvatske pjesnikinje i pjesnici:

Od 20 navedenih naslova čak njih osam je nagrađivano.

Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade. Knjige su čitane i/ili preuzete 2,208.894 puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno više od 8.200 čitatelja. Dosad je objavljeno 267 naslova, od kojih čak 244 (91%) potpisuju suvremene hrvatske autorice i autori.

Čestitamo BEK-u 20. rođendan! Nek nam živi, živi BEK!


Povezano