Objavljeno

Podnesena kolektivna pritužba protiv Hrvatske i 14 drugih zemalja zbog kršenja Europske socijalne povelje

Mreža University Women of Europe (UWE) podnijela je kolektivnu pritužbu zbog kršenja Europske socijalne povelje u 47 zemalja članica Vijeća Europe, navodeći kako žene nisu tretirane jednako budući da zarađuju manje od muškaraca za isti rad.

Europska socijalna povelja štiti pravo na pravednu plaću, stanovanje, socijalnu sigurnost i skrb te prava ranjivih skupina, a usvojilo ju je Vijeće Europe 1961. godine. Povelja predstavlja najsnažniji međunarodni instrument koji jamči i štiti socijalna i ekonomska prava.

UWE navodi da se odredba o jednakoj plaći za jednaki rad krši u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Cipru, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Norveškoj, Sloveniji i Švedskoj. Samo 15 od 47 članica Vijeća Europe omogućuje opciju kolektivne pritužbe.

“Riječ je opresedanu: 15 pritužbi istovremeno! Najviše dosad je bilo 7 pritužbi odjednom, a mi ih imamo 15. Također, nikad nije podnesena pritužba zbog kršenja odredbe o jednakoj plaći,” kazala je odvjetnica Anne Negre. Dodala je da većina žena u Europi sada već radi besplatno u privatnom ili javnom sektoru do kraja godine.

Edith Lommerse, predsjednica UWE-a, nazvala je pritužbu nužnim korakom. “Dosad se rasprava fokusirala na mehanizme i uzroke rodnog jaza u plaćama, ali ishod je isti. Ženski rad se manje vrednuje i u mnogim slučajevima žene moraju imati veće kvalifikacije i više znanja od muškaraca kako bi dobile jednaku plaću. Želimo natjerati vlade na osvijeste i počnu raditi na ovom problemu, moramo odstraniti ovu prepreku na putu prema ravnopravnosti.”


Povezano