Objavljeno

Pionirka feminističkog pokreta u umjetnosti preminula u 91. godini

Judy Chicago i Miriam Shapiro

„Sve što je ikad napravila savršeno se poklapalo, njezina geometrija, istančan osjećaj za boju, vješte ruke, ponekad neočekivane i originalne dosjetke i njezin smisao za humor, jednom kad je prihvatila feminizam, bila je neustrašiva po pitanju otkrivanja skrivenih i ne-tako-skrivenih pravila u umjetnosti“, rekao je o Miriam Schapiro Joyce Kozloff, prijatelj i suradnik.

Kada je Miriam Schapiro 1967. godine uzela pauzu od svoje karijere i preselila se iz New Yorka u Chicago, bilo je to s namjerom da podrži muževu karijeru. U vrijeme kad se par, osam godina poslije, vratio u New York, Schapiro je već bila poznata kao pionirka feminističkog pokreta i uspješna umjetnica sklona eksperimentiranju s do tad nepoznatim formama u umjetnosti, a na California Institute of the Arts je pokrenula prvi feministički umjetnički program.

Projekt koji je privukao najveći broj posjetitelja i najveću medijsku pažnju svakako je Womanhouse, vila u Los Angelesu koju su Schapiro, umjetnica Judy Chicago i 21 studentica pretvorile u šareno i živo mjesto za cjelodnevna druženja, Womanhouse se smatra prvom javnom izložbom feminističke umjetnosti.

Kada je Womanhouse 1972. godine otvorila svoja vrata, kritičar Timesa William Wilson nazvao  je to „mjestom gotovo neograničene čarolije“. Kuća je imala 17 soba, a svaka je bila djelo različite umjetnice. Menstrualna soba koju je uredila Judy Chicago je, prema Wilsonu, svakog muškarca trebala dovesti do stanja ozbiljnog strahopoštovanja.

Schapiro je povodom otvaranja Womanhouse-a izrazila strah pred obujmom projekta. „Bile smo preplašene jer takvo nešto nikad prije nije postojalo“, izjavila je Schapiro dodavši kako se sa srećom prisjeća izraza lica kod posjetiteljica koji je ukazivao na to da je njihova poruka prepoznata.

Kao mlada umjetnica u New Yorku, Schapiro se opredijelila za apstraktni ekspresionizam, stvarajući, kako ih je sama nazivala, oltarne slike. Oltarne slike su bile posveta vrijednim djelima iz povijesti umjetnosti, svaku je krasio veliki luk (arhitektura) i jaje kao univerzalni simbol plodnosti. Poznata je i po djelima koja je nazivala femmages, nastalim od papirića, perlica, čipke, različitih tkanina i ukrasa doniranih od žena diljem SAD-a.

Schapiro je osjećala frustraciju nedostatkom velikih slikarica koje bi joj prethodile, tražila je svojevrsnu Marie Curie u umjetnosti. ‘“Nismo imale nikakvu literaturu koja nam je govorila da je dobro biti umjetnica“, izjavila je 1999. godine, dodavši „Kad sam se ja učila, nije bilo prethodnica čiji bi mi primjeri pomogli, i to je stvar zbog koje se treba ozbiljno naljutiti“.

Njezina su djela danas dio stalnog postava u Metropolitan Museum of Art, The Brooklyn Museum i The Los Angeles County Museum of Art.

Schapiro je nekoliko godina patila od demencije, a preminula je prošlog mjeseca u New Yorku. [I.A.] LATimes


Povezano