Objavljeno

Pariz zabranio seksističke, diskriminatorne i homofobne reklame

Zabranu diskriminatornih plakata predložio je Ured za ravnopravnost spolova i borbu protiv diskriminacije, a prošlog je tjedna najavljeno da će se zabrana odnositi na sve slike koje su diskriminatorne na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, religije, spola i dobi.

U izjavi gradskih vlasti stoji kako se zabranjuju svi reklamni materijali koji nanose štetu ljudskom dostojanstvu. Od sada se u gradu neće pojavljivati oglasi koji prikazuju „seksističke stereotipe, koji su lezbofobni i/li homofobni, ponižavajući, omalovažavajući i dehumanizirajući, kao ni uznemirujući prikazi žena i muškaraca i njihovih veza“.

„Uz gradove poput Londona i Ženeve, koji već imaju slične prakse, Pariz je predvodnik … u prevenciji diseminacije, promoviranja i glorifikacije ponižavajućih slikovnih prikaza pojedinih skupina građana/ki“, kazala je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, prva žena na toj poziciji.

Ova odluka dolazi nakon kontroverzi koje je izazvala nedavna kampanja modne kuće Yves Saint Laurent, a prozvana je mizoginom. Francuska vodeća organizacija za prava žena Osez le feminisme! (Usudi se biti feminist/kinja!), zagovarala je povlačenje reklame. „Seksistička je po svim kategorijama. Žene su objektivizirane, hiperseksualizirane i postavljene u submisivan položaj“, kazala je njihova glasnogovornica Raphaelle Remy-Leleu. [Ž.V.] RT


Povezano