Objavljeno

Sushi restoran u borbi protiv seksizma u industriji

U svijetu kulinarstva vidljiv je jedan zanimljiv paradoks. Dok je u domu kuhanje i dalje u domeni žene, na profesionalnoj i iznimno profitabilnoj razini postaje profesija kojim dominiraju muškarci. Kuhari čine većinu voditelja kulinarskih emisija, a muškarci čine većinu i u ocjenjivačkim sudovima televizijskih kuharskih natjecanja poput Masterchefa i sličnih emisija.

Situacija nije ništa drugačija ni u Japanu gdje se spravljanje tradicionalnog jela sushi i dalje smatra prvenstveno muškom vještinom. No, 29-ogodišnja sushi kuharica Yuki Chizui odlučna je to promijeniti. Otvorila je svoj vlastiti restoran po imenu Nadeshiko Sushi u četvrti Akihabara u Tokiju i zaposlila samo žensko osoblje.

Akihabara je inače geek prijestolnica Tokija, pa ako ikada odlučite otići do Japana kako bi namirili svoju ljubav prema manga i anime stripovima to je vaše prvo odredište. Ako pritom ogladnite, Nadeshiko Sushi je savršeno mjesto za ručak ili večeru, jer je interijer potpuno nadahnut njegovim okruženjem. Moto restorana, koji je i ispisan na njegovim zidovima, glasi „svježe i kawai tj. ‘slatko’“ , a zidove krase crteži Chizui kao manga lika.

Iako nema ni 30 godina, Chizui ima već desetogodišnje iskustvo u pripremanju sushija. Naučila je osnove u lancu sushi restorana, gdje se zaposlila nakon što je odlučila napustiti karijeru dizajnerice. Prije pet godina položila je ispit vještina i otvorila Nadeshiko. Zadnji muškarac koji je radio u restoranu otišao je prije tri godine, i od tada osoblje čine isključivo žene.

Mnogi gosti, i domaći i turisti, sretni su zbog uspjeha ovog restorana, no to ne znači da nema onih kojima taj uspjeh smeta. Muškarci često dolaze u restoran samo kako bi ih gnjavili, no Chizui ne dopušta da to utječe ni na nju ni na njen restoran.

Mnoge od žena koje Chizui zapošljava su mlađe kuharice koje su završile tečaj na Tokyo Sushi Akademiji, na kojoj samo petinu polaznika/ca čine žene. Chizui tim mladim kuharicama nudi priliku za učenje i usavršavanje svoje profesije koju ne bi mogle dobiti na mnogo drugih mjesta. Razlog za to su razmišljanja nekih sushi profesionalaca koje je artikulirao Kazuyoshi Ono.

On je u dokumentarcu Jiro Dreams of Sushi, izjavio kako žene ne mogu biti dobre sushi kuharice zbog menstruacije. „Biti profesionalan kuhar znači imati stalan osjet okusa u ustima, no zbog menstrualnog ciklusa ženama osjetilo okusa varira i zato ne mogu biti sushi kuharice“, rekao je Ono. Postoje i drugi mitovi kojima se pokušava opravdati zašto žene ne mogu biti profesionalne sushi kuharice, poput onoga koji tvrdi da viša tjelesna temperatura kod žena negativno utječe na svježe i sirove namirnice ili da korištenje kozmetičkih preparata i parfema ometa njihov osjet mirisa.

Chizui se ne osvrće na takve predrasude te smatra da kvaliteta i okus hrane mogu i trebaju govoriti sami za sebe. „To je najbolji način odgovora našim kritičarima, dokazivati našim gostima da možemo napraviti dobar sushi“, izjavila je. The Mary Sue


Povezano