Objavljeno

Odbačene pritužbe protiv australske reklame za higijenske uloške

Asaleo Care, australski proizvođač menstrualnih uložaka Libra, prošli mjesec objavio je reklamu koja prikazuje više načina na koji djevojke i žene doživljavaju menstruaciju. Scene uključuju djevojku kako skida krvavi uložak s donjeg rublja i snimak izbliza žene u tušu kojoj niz noge cure voda i krv.

Ad Standards, služba koja rješava pritužbe protiv oglašavačkih tvrtki, zaprimila su više od 600 pritužbi protiv ove reklame, no sve su ih odbacili. Pritužbe su, izvještava ABC, bile utemeljene na mišljenju da je prikazivanje menstrualne krvi „odvratno“, „uvredljivo“, „nepotrebno“ i „uznemirujuće“. Neki su bili uzrujani time što bi djeca mogla vidjeti reklamu i pitati svoje roditelje o menstruaciji.

Služba za pritužbe odlučila je da reklama ne krši etički kodeks. Utvrdili su da prikaz tjelesnih tekućina ne predstavlja kršenje kodeksa, dodavši kako averzija gledatelja na krv nije dovoljna za zabranu prikazivanja.

Dr. Elizabeth Farrell, liječnica i direktorica centra za žensko zdravlje Jean Hailes, izjavila je kako su ideje da je žena „prljava“ kad menstruira ili da bi se trebala sramiti svoje menstruacije, stoljećima stara i apsolutno smiješna. Na reklamu se osvrnula i profesorica rodnih studija na Sveučilištu u Melbournu, Dr. Lauren Rosewarne, ističući da se krv često prikazuje na televiziji, stoga prikaz menstrualne krvi nije protivan standardima zajednice.

Reklama je dio kampanje čiji je cilj normalizacija menstruacije i uklanjanje stigme, srama i neugode vezane uz nju. „U reklami nema negativnog govora ili prikaza koji bi navodio da se žene općenito trebaju sramiti menstruacije ili da je žena koja ima menstruaciju manje vrijedna osoba“, stoji u odluci službe Ad Standards. [N.S.]


Povezano