Objavljeno

Pravobraniteljica osudila ponižavajuću objavu zagrebačkog salona za uljepšavanje

Ilustracija: Wikipedia

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zaprimila je niz pritužbi i upita vezano uz objavu salona Beauty Lab na društvenoj mreži Instagram, u kojoj pozivaju pratitelji/ce da fotografiraju žene u javnom prostoru plaža koje nisu bile u dotičnom kozmetičkom salonu, a prema mišljenju salona „trebale su“ ga posjetiti radi svojeg izgleda. Objava je u međuvremenu obrisana, no možete je pročitati na FB stranici Seksizam naš svagdašnji koja je i podnijela prijavu Pravobraniteljici.

Pravobraniteljica smatra da je objava degradirajuća, ponižavajuća i uvredljiva za žene te predstavlja najgrublji oblik objektivizacije žena. Reklamiranje usluga i proizvoda putem sramoćenja drugih osoba predstavlja duboko zabrinjavajuću praksu te se ne može podvesti pod slobodu izražavanja ili poduzetničke slobode. Objava nedvosmisleno poziva na narušavanje privatnosti žena te predstavlja poticanje uznemiravanja u javnom prostoru.

Pravobraniteljica je upozorila salon Beauty Lab na odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova koji navodi u čl. 8.:

(1) Uznemiravanje i spolno uznemiravanje predstavljaju diskriminaciju u smislu ovoga Zakona. (2) Uznemiravanje je svako neželjeno ponašanje uvjetovano spolom osobe, koje ima za cilj ili koje stvarno predstavlja povredu osobnog dostojanstva i koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Dok se u čl. 5. Zakona se navodi: Poticanje druge osobe na diskriminaciju smatra se diskriminacijom u smislu ovoga Zakona, ako je učinjeno s namjerom.

Jedna od kasnijih objava salona Beauty Lab na njihovoj Instagram stranici

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila je i na Preporuku CM/Rec (2019)1 Sprječavanje i borba protiv seksizma koju je usvojio Odbor ministara Vijeća Europe 27. ožujka 2019. koja naglašava da seksizam u medijima, uključujući i oglašavanje, doprinosi okruženju koje tolerira i trivijalizira “svakodnevan” seksizam te se, između ostalog, očituje kroz seksualizirane prikaze i objektivizaciju žena i djevojčica. Seksizam dovodi do diskriminacije i sprječava puno napredovanje žena u društvu te je suprotan postizanju ravnopravnosti spolova i uključivih društava. U tom smislu, Pravobraniteljica preporučuje salonu Beauty Lab da se upozna s aktualnim nacionalnim i europskim zakonodavnim okvirom i dokumentima koji promiču ravnopravnost spolova.

Za sve one koji to nisu znali , instagram je ležerni kanal komunikacije sa javnosti. To nije sluzbeno glasilo poput Narodnih novina. Zato objave koje su na njemu ne znače i službeno informiranje javnosti. Da smo željeli oglasiti bilo koju nagradnu igru to bi napravili putem NN . Šala u obliku jedne objave, gdje je jedna od fotografija preuzeta iz časopisa, uzburkala je hrvatsku javnost. Zanima me baš da li nam se tako i za druge puno bitnije stvari kao što je COVID, rat u Ukrajini ili slično plasiraju potpuno neprovjerne informacije kao istinite. Odgovor je očito da, na žalost.

(Reakcija salona Beauty Lab na upozorenje Pravobraniteljice objavljena na njihovom Instagramu)

Pravobraniteljica je također uputila preporuku da reklamne kampanje ne temelje na objektivizaciji ženskog tijela, rodnim stereotipima i seksizmu već da koriste njihov doseg kako bi promicali načelo ravnopravnosti spolova. Uzevši u obzir da se radi o pružanju usluga u djelatnosti osobnih usluga i to između ostalog u konkretnom slučaju djelatnosti za njegu i održavanje tijela te salona za uljepšavanje, a u kontekstu činjenice da nerealni društveni standardi ljepote, u relaciji s društvenim mrežama koje iste potenciraju, uzrokuju kod žena i mladih osoba i zdravstvene probleme, od poremećaja u prehrani do mentalnih problema, salon ima obavezu posebno odgovorno i etički pristupati svojim reklamnim aktivnostima na društvenim mrežama i kroz druge kanale.

Vrlo je važna činjenica da su na objavu reagirali brojni građani/ke i mediji, te vjerujemo da je ovaj izrazito negativni primjer korištenja društvenih mreža sa svrhom sramoćenja žena poslužio kao putokaz ostalim gospodarskim subjektima da mizoginiji i uznemiravanju nema mjesta u poslovanju i oglašavanju,” stoji u priopćenju Pravobraniteljice.


Povezano