Objavljeno

Organizacije koje nude pomoć ženama u Siriji

Zahvaljujući podršci brojnih međunarodnih organizacija, oskudica, nesigurnost i ugroženost žena koja vlada u kampovima za izbjeglice iz Sirije, biva umanjena.

Žene i djeca čine najbrojniju skupinu izbjeglica iz Sirije. Ako i uspiju napustiti Siriju i smjestiti se u izbjegličke kampove u susjednim zemljama, žene i dalje ne nailaze na sigurnost i adekvatnu zaštitu. Nije rijetkost da i u tim nekonfliktnim zonama bivaju predmet seksualnog uznemiravanja i silovanja.

Na sreću, nekoliko je humanitarnih internacionalnih organizacija koje pružaju svekoliku pomoć i zaštitu ženama i djeci izbjeglima iz Sirije: International Rescue Committee, Refugees International, Women’s Refugee Commission, Mercy Corps, Action Against Hunger.

Pored njih, postoje i grupe koje rade na osnaživanju žena, kao što je Working Group on Peace, Women, and Security.

Nadalje, organizacija Women’s International League for Peace and Freedom, aktivna na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi, već duže vrijeme pomaže ženama pružajući im znanje i vještine kako da postanu uspješne liderice i osamostale se.

“Postoji uvjerenje i tendencija da u ovakvim konfliktnim situacijama ženski glasovi trebaju biti i bivaju prvi utišani“, kaže Sarah Taylor, izvršna direktorica organizacije Working Group on Peace, Women, and Security napominjući kako je misija ovakvih međunarodnih organizacija i zajednica da (p)ojačaju ženske glasove i osiguraju im mjesto u mirnodopskoj budućnosti njihovih zemalja i zajednica“. [T.N.] WomenInTheWorld.com …


Povezano