Objavljeno

Odsutnost radova Ane Mendiete izazvala prosvjed ispred Tate Moderna

Plakati oko nove zgrade londonskog Tate Moderna ponosno tvrde: “Umjetnost se mijenja. Mi se mijenjamo.”, no za prosvjednike/ce koji su se ispred novog krila muzeja okupili/e u petak malo se toga promijenilo. Članovi/ce aktivističkih skupina WHEREISANAMENDIETA i Sisters Uncut usprotivili/e su se uključenju radova Carla Andrea u muzejski prošireni postav te isključenju radova umjetnice Ane Mendiete.

Ana Mendieta bila je utjecajna performerica i kiparica koja je zadužila feminističku umjetnost, a poznata je osobito po svojim ‘Earth Body’ preformansima. Godine 1985. pala je s 34. kata iz svog stana u New Yorku i na mjestu umrla. Njezinom tadašnjem partneru Carlu Andreu suđeno je za ubojstvo, no iako je nakon tri godine oslobođen svih optužbi, radilo se o kontroverznom procesu zbog čega mnogi nisu uvjereni u krajnju presudu.

Tate posjeduje i radove Mendiete i Andrea, no za otvorenje odlučili su se izložiti njegove, a njezine ostaviti u skladištu. Upravo je ovo izazvalo reakciju prosvjednika/ca koji su se usprotivili glorifikaciji nasilnih muškaraca.

U petak je naime uz cijelonoćni party otvoreno novo krilo Tatea Modern, a oko 19:30 sati skupina aktivista/kinja protutnjala je zgradom te oko jedne od Andreovih omotala banner na kojem je pisalo ‘Carl Andre je ubio Anu Mendietu’, nakon čega su skinuli/e majice s kapuljačom i otkrili crvenu boju na rukama koja je simbolizirala Mendietin poznati rad ‘Body Tracks’.

U izjavi koja je objavljena kasnije, otkriveno je da pokret WHEREISANAMENDIETA odgovor na glorifikaciju nasilnih muškaraca i brisanje žena, nebinarnih ili ne-bijelih osoba iz svijeta umjetnosti. Hyperallergic


Povezano