Objavljeno

Seksistički komentari postaju feministička umjetnost

Bilo da se radi o komentarima koji proizlaze iz premise da žena koja izgleda dobro to zasigurno čini za muškarca ili da je žensko neraspoloženje u izravnoj vezi s PMS-om, muškracima svakako ne manjka ‘korisnih’ savjeta koji su na žalost neuptni dio ženske svakodnevice.

Umjetnici Röri Blue, bilo je dosta da poput mnogih drugih žena samo koluta očima i pokuša nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima kao da se ništa nije dogodilo, odlučila je ove ponižavajuće fraze pretvoriti u umjetnički projekt. U svom projektu ‘Handle with Care’, seksističke izjave transformira u vizuale koji pounutruju rodne stereotipe istovremeno ih kritizirajući.

Primjerice frazu ‘Jesu li opet ti dani u mjesecu?’, ušila je na par crvenih gaćica, realizirajući stereotip da žene moraju znati šivati, a riječi ‘pripadaš u kuhinju’ ispisala je tjesteninom u obliku abecede koja je plivala na juhi koju je pripremila.

Blue nije prva kreativka koja se na ovaj način suprotstavlja seksizmu, a dok god živimo u svijetu gdje mnoge jezike treba oprati od seksizma, podržavamo sve ovakve inicijative. HuffingtonPost

View this post on Instagram

Handle With Care Here's the full set of 6. Handle With Care series explores sexist comments that have affected me and other women. Some phrases are things I have been told at different times during my life, others are comments that other women have submitted to me. The photos aim to capture modern day sexism and some of the pressures that women face in society today. Feel free to leave a comment on this post with a sexist comment/experience that has affected you. #handlewithcare

A post shared by Rora Blue (@rorablue) on


Povezano