Objavljeno

Operi seksizam, Frida Kahlo style

Njezina svetost Frida Kahlo mnogo je toga. Revolucionarna slikarica koja je zauvijek promijenila tijek suvremene umjetnosti, modna ikona, politička aktivistkinja, strastvena vrtlarica, ponosna latina feministkinja i biseksualna osoba. I, da, supruga slikara Diega Rivere.

Nažalost, posljednji detalj jedino je što se spominje u nelagodnom članku iz 1933. godine o “supruzi majstorskog slikara murala” koja “radosno mrlja” stvarajući vlastitu umjetnost.

Ovdje na scenu stupaju duše umjetnica feministkinja i sinkronizirano kolutaju očima.

U vrijeme izdavanja članka Kahlo je imala 26 godina. S 18 godina doživjela je tešku autobusnu nesreću u kojoj joj je zdrobljena desna noga i probijena maternica. Iako je naučila ponovno hodati, nije mogla imati djecu i cijeli je život trpjela teške bolove. Tijekom oporavka od nesreće počela je slikati, ispreplićući elemente meksičke mitologije i vlastitih snova u autoportrete koji intenzivno prikazuju njezinu bol.

Ništa od toga nije spomenuto u članku, no autorica Florence Davies morala se osvrnuti na Kahlin izgled. “Dok njezin suprug slika velikim kistovima na golemim zidovima”, kaže članak, “njegova supruga izgleda poput minijaturne osobe s dugačkim crnim pletenicama omotanih oko glave i smiješnom malom nabranom pregačom preko svoje crne svilene haljine”.

Ovaj tužan pogled u prošlost pokazuje s kakvim su se teškoćama umjetnice dugo morale suočavati da ih shvate ozbiljno. Jedino vrijedno u članku jest Kahlina izjava u kojoj kaže da “Diego nije loš za dječačića, no ja sam velika umjetnica”.

Drage dame i gospodo, tako se to radi! [L.P.] The Huffington Post


Povezano