Objavljeno

17 strašnih žena za koje vjerojatno niste čulie u 2015.

Donosimo vam 17 strašnih žena koje su ove godine razbile različite stereotipe, a o kojima možda niste imalie priliku čitati.

1. Niloofar Rahmani, dvadesetrogodišnjakinja koja je postala pilotkinja u afganistanskom zrakoplovstvu. Iako je primila prijetnje i iako joj je karijera bila višestruko osporavana, Niloofar tvrdi kako je u potpunosti predana svom poslu i osnaživanju drugih žena.

2. 57 djevojčica koje su pobjegle terorističkoj grupi i potom vratile u školu – 2014. godine teroristička skupina Boko Haram otela je stotine učenica u Chiboku, Nigeriji. Mediji su pisali o otmici što je rezultiralo aktivističkom akcijom na društvenim mrežama i kampanjom pod nazivom #BringBackOurGirls. Lokalno stanovništvo nastavlja akciju usprkos tome što su mnoge djevojčice otete, a tri hrabre sa slike su uspjele pobjeći i riskirajući živote se vratile – u školske klupe.

3. Kubra Khademi, djevojka koja je prošetala u limenom oklopu ulicama Kabula. Khademi je umjetnica i aktivistica koja je šetnjom u oklopu mirno protestirala protiv nasilja nad ženama. Svoj performans nazvala je Armor, a ističući grudi na oklopu poručila je da muškarci jedino kroz tjelesna obilježja doživljavaju žene.

4. Djevojčice koje su od Marvela zahtjevale više ženskih likova – Nakon što su Marvel pitale zašto ne prodaje figurice Black Widow, pokrenuta je Twitter kampanja i peticija kojom se poručuje kako su ženski likovi jednako važni.

5. Cecily Strong, američka glumica i komičarka koja je održala inspirirajući govor za osnaživanje žena pred dužnosnicima Bijele kuće.

6. The Black Mambas, prva ženska jedinica protiv krivolova koja štiti ugrožene životinje te rješava krizu krivolova nosoroga u Južnoj Africi. Otkad je jedinica oformljena, niti jedan nosorog nije ubijen.

7. Jasmin Golubovska, aktivistica koja je za vrijeme prosvjeda protiv policijske brutalnosti u Makedoniji nanijela ruž te poljubila policijski štit.

8. Ingeborg Syllm-Rapoport doktorirala je nakon gotovo 80 godina. Ingeborg je inicijalno trebala doktorirati 1938. no, nacistička vlast odbila joj je omogućiti obranu jer joj je majka bila Židovka. Diplomirala je 2015. u 102. godini života.

9. Dina Asher-Smith, devetnaestogodišnja ušla je u povijest kao prva Britanka koja je oborila svjetski rekord otrčavši 100 metara za 10.99 sekundi.

10. Tisuće djevojaka i žena koje su hrabro protestirale protiv ubijanja žena u Argentini nakon brutalnog ubojstva tinejdžerke. #NiUnaMenos postala je obilježje kampanje protiv nasilja nad ženama Južne Amerike.

11. Victoria Donda Perez, političarka koja je tijekom sjednice parlamenta dojila kćer. Fotografija je postala simbol potpore ženama da doje u javnosti.

12. Znanstvenice koje su kampanjom na društvenim mrežama razbile stereotipe. Korištenjem hashtaga #IlookLikeAnEngineer propitale su ideju tipične znanstvenice.

13. Sirijske djevojčice koje su unatoč izbjeglištvu i ratnom stanju u njihovoj zemlji oformile nogometni tim te nastavile igrati nogomet.

14. Mariah Idrissi, koja je postala prva muslimanka koja je nosila hidžab za H&M kampanju. Mariah tvrdi kako su žene koje nose hidžab u potpunosti ignorirane u modnim editorijalima te je ponosna da je H&M prepoznao važnost modnog osnaživanja islamskih žena.

15. Tu Youyou, prva Kineskinja koja je osvojila Nobelovu nagradu za medicinu, iako nema doktorat iz navedene znanosti. Ova je strašna 84-godišnjakinja kreirala je lijek za borbu protiv malarije.

16. Ruski tim astronautkinja koje su na pitanje kako „preživljavaju“ u svemiru bez muškaraca odgovorile da nemaju vremena razmišljati o muškrcima već su tu da rade svoj posao. Smatraju da budućnost istraživanja svemira leži u jednakosti spolova.

17. Nompendulo Mkhatshwa, jedna od studentskih liderica na čelu prosvjeda u Južnoj Africi. Kada su ju upitali s kojim se poteškoćama suočavaju žene aktivistkinje, Nompendulo odgovara:

“Žene napokon dolaze do izražaja i počinju propitkivati. Glavni motivator nam je doći do izražaja bez obzira na mišljenje da se ženski glas čuje slabije od glasa muškarca.”


Povezano