Objavljeno

Novi zakon u Španjolskoj: Tinejdžeri obavezni pomagati u kućanskim poslovima

Španjolski tinejdžeri koji vole izbjegavati pranje posuđa ili košenje travnjaka uskoro bi mogli promijeniti svoj način razmišljanja, prenosi The Independent.

Novi nacrt zakona za zaštitu djece u Španjolskoj navodi da djeca mlađa od 18 godina imaju odgovornost pomoći u održavanju obiteljskog mjesta stanovanja “u skladu s njihovom dobi i bez obzira na njihov spol”, iako ne predviđa nikakvu kaznu za one koji ga se neće pridržavati.

“Čitanje odredbe o jednakosti spolova me jako razveselila”, piše Lucy Fisher za The Guardian. “Njegova suprotnost ima takve strašne posljedice. Rodni stereotipi se djeci usađuju od najranije dobi. Podjela naoko trivijalnih zadataka začetak je odbojnih normativnih rodnih stereotipa. Španjolska je očito došla do istog zaključka. Ona očekuje ravnopravnost svojih odraslih, usvajajući 2005. godine zakon koji zahtjeva od oženjenih muškaraca da sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova, ali ovaj najnoviji zakon sugerira da nacija shvaća da ravnopravnost spolova ne može biti provedena nakon vjenčanja, mora početi u djetinjstvu .”

Zakon također inzistira da španjolski mladi aktivno sudjeluju u obiteljskom životu “pokazujući poštovanje prema svojim roditeljima i braći i sestrama”, kao i “svim drugim članovima rodbine ili ljudima sa stabilnom vezom s jezgrom obitelji”. Učenici moraju poštovati svoje učitelje, učiti onoliko koliko se od njih traži i slijediti školska pravila. Zakon također navodi da španjolska mladež mora zauzeti odgovoran stav prema javnoj imovini i okolišu.

Reakcije na nacrt zakona su, čini se, podijeljene. Sudeći po anketi na stranici The Huffington Posta, jednak je broj Španjolaca koji podržavaju zakon i koji mu se protive.

“Mislim da je to dobra ideja, da djeca budu svjesni svoje odgovornosti, kao i svojih prava, ali je taj zakon možda malo previše trapav “, kaže Roberta Megias, zaposlena majka dvoje djece. “To je nešto čime bi se obitelj trebala pozabaviti.

Inzistiranje na mladenačkoj odgovornosti u novom zakonu, također dovodi do poboljšanja prava i zaštite maloljetnika u Španjolskoj, dajući im prvi put jednakopravni status žrtve u slučajevima obiteljskog nasilja između roditelja. Zakon također osigurava da svi kandidati za poslove koji uključuju rad s djecom moraju dostaviti kopiju svog kaznenog dosjea, te osniva popis osuđenih pedofila kako bi se osiguralo da im se onemogući rad s djecom. Također, usvojeni maloljetnici imat će pravo znati identitet svojih bioloških roditelja, koji će se držati u evidenciji najmanje 50 godina. [V.U.]


Povezano