Objavljeno

Hrvatska već tri godine bez Nacionalne politike za ravnopravnost spolova

Na današnji dan 2011. godine Hrvatski sabor je sa 111 glasova „za“ i 1 “suzdržan”, donio Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine (PDF).

Nacionalna politika za ravnopravnost spolova osnovni je strateški dokument Republike Hrvatske koji se donosi s ciljem uklanjanja diskriminacije žena i uspostavljanja stvarne ravnopravnosti spolova provedbom politike jednakih mogućnosti za razdoblje od 2011. do 2015. godine.

Međutim, od kraja 2015. godine pa sve do danas Republika Hrvatska nema nikakvu strategiju za postizanje rodne ravnopravnosti, na što je upozorila Libela krajem 2017. Ravnateljica Ureda Helena Štimac Radin za Libelu je tada rekla da je radna skupina za izradu Nacionalne politike za ravnopravnost imenovana i započela s radom još krajem 2015. godine, no dodala je da je “problem u tome što su se od tada izmijenile tri Vlade, uz rekonstrukciju aktualne Vlade.”

Kako bismo provjerile u kojem je trenutno stadiju izrada prijedloga nove Nacionalne politike, kontaktirale smo Vladin Ured, iz kojeg nam je potvrđeno da je oformljena nova radna skupina.

“Nakon svih dostavljenih imenovanja i provedenog Javnog poziva za dostavu iskaza interesa i podnošenja prijedloga za imenovanje predstavnika udruga u radnu skupinu, donesena je nova Odluka o imenovanju Radne skupine za izradu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova,” stoji u dostavljenoj izjavi Helene Štimac Radin.

Radnu skupinu čine 23 članice/člana – predstavnica i predstavnika tijela državne uprave (16), županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova (1), udruga (4) i nezavisnih stručnjakinja (2).

Saznajemo i da je prvi radni nacrt nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova sastavljen, i to na temelju prijedloga pojedinih tijela državne uprave, županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova i udruga.

“Planiramo prijedlog nove Nacionalne politike uputiti u javno savjetovanje najkasnije u listopadu ove godine,” najavila je Štimac Radin.


Povezano