Objavljeno

Novi premijer Španjolske formirao vladu s gotovo dvije trećine žena

Foto: Wikimedia Commons (Pool Moncloa, Fernando Calvo)

Novi španjolski premijer Pedro Sánchez predstavio je vladu koja ima više žena nego muškaraca. Time je Španjolska zamijenila Švedsku na prvom mjestu po udjelu žena u vladi u EU.

Sánchez je rekao novinarima da je njegov tim “vlada za ravnopravno društvo, otvoreno svijetu, ali usidreno u Europskoj uniji”.

Dužnost je preuzeo nakon izglasanog nepovjerenja bivšem premijeru Marianu Rajoyu, čija je Narodna stranka bila umiješana u korupcijski skandal.

Žene se ističu u novoj vladi, ne samo po brojnosti – vode 11 od ukupno 17 ministarstava – nego u smislu važnosti njihovih portfelja.

Tijekom svoja dva mandata, Rajoy je formirao kabinete u kojima je bilo 36 posto ministrica, no Sánchezova vlada nadmašuje ravnopravnost koju je postigao posljednji socijalistički premijer, José Luis Rodríguez Zapatero, 2004. godine.

Carmen Calvo je zamjenica premijera, a žene će voditi i dva glavna ministarstva gospodarstva, kao i ministarstvo nadležno za industriju, trgovinu i turizam.

Nova ministrica pravosuđa je Dolores Delgado, koja je bila jedna od vodećih tužiteljica u borbi protiv islamskog terorizma. Magdalena Valerio je ministrica rada, a Carmen Montón je ministrica zdravstva.

Sánchez je uključio i dvoje bivših sudaca: Fernando Grande-Marlaska će voditi Ministarstvo unutarnjih poslova, a Margarita Robles bit će zadužena za Ministarstvo obrane. Bivši astronaut, Pedro Duque, je ministar znanosti.

Baskijska političarka Isabel Celá preuzima odgovornost za obrazovanje. Druga katalonska političarka, Meritxell Batet, zadužena je za regionalne poslove, što bi joj moglo dati ključnu ulogu u bilo kakvim pregovorima glede budućnosti Katalonije. [I.B.] The New York Times


Povezano