Objavljeno

Madrid oduševljen radikalnom gradonačelnicom Manuelom

Manuela Carmena, 71-godišnja bivša sutkinja i borkinja za ljudska prava za vrijeme diktature Francisca Franca, sudeći prema rezultatima nedavno održanih lokalnih izbora, izgledna je nova gradonačelnica Madrida.

Carmena je bivša članica Komunističke partije Španjolske, a njezina pobjeda označava kraj 24-godišnje vladavine stranke desnog centra PP (Partido Popular).

Na izborima osvojila 31,8% glasova, čime je njezinoj stranci Ahora Madrid pripalo 20 mjesta u gradskom vijeću, a izjavila je da namjerava koalirati s drugim strankama lijeve orijentacije, poput Partido Socialista Obrero Español, kako bi osigurala potrebnu većinu od 29 mjesta u gradskom vijeću.

Iza Carmene je tako ostala politička veteranka i prva ženu u vladi, Esperanza Aguirre te bivši predsjednik madridskog ogranaka PP-a. Svakako treba napomenuti da Carmenu i njezinu stranku podupire jedna od najvećih političkih stranaka u Španjolskoj, Podemos.

Zahvaljujući dobro koncipiranoj kampanji u koju su bili uključeni mladi grafički/e dizajneri/e i umjetnici/e, Carmena je postala sveprisutna politička figura na društvenim mrežama, ali i na ulicama Madrida. Kroz ulične grafite, video snimke i glazbu, dobila je naklonost mladih Madrižana/ki koji su u njoj prepoznali snagu promjene.

Carmena je obećala da će u prvih 100 dana svog mandata revidirati gradski dug, uvesti stroži nadzor nad oporezivanjem velikih poduzetnika i Katoličke crkve, te onemogućiti privatizaciju javnih usluga. U manifestu kojeg je izdala Carmenina stranka Ahora Madrid, osim potonje navedenog, jamči se i pravo na vodu i struju svim kućanstvima, pristup medicinskim uslugama svim građanima/kama Madrida, te kreiranje programa zapošljavanja mladih i dugotrajno nezaposlenih.

Carmena je već krenula u akciju, te se sastala s pravosudnim tijelima u svrhu pronalaženja rješenja za deložacije zaduženih vlasnika kuća. [M.R.] TheLocal

Podsjetimo, u Barceloni je pobjedu također odnijela lijeva kandidatkinja inicijative Bsrcelona En Comu Ada Colau.

Povezano