Objavljeno

Ada Colau i ‘Barcelona en Comu’ vratili/e grad građanima/kama

Vladajuća stranka Španjolske na lokalnim je izborima suočena s velikim gubitcima. Lijevi Podemos i poslovno orijentirani Cuidadanos, ostvarili su velike pobjede dok je Narodna stranka dobila namanji broj glasova u posljednjih 20 godina.

Narodna stranka i Socijalistička partija izmjenjivale su se na vlasti od kraja Francove diktature 1975. godine, a čini se da su se ovaj put Španjolci/ke, suočeni/e s visokom stopom nezaposlenosti i mjerama štednje, odlučili za alternativu.

„Prije nešto manje od godine dana, skupina aktivista/kinja, članova/ica društvenih pokreta i prgresivnih političkih snaga u Barceloni objavila je plan vraćanja grada njegovim stanovnicima/ama 24. svibnja na lokalnim izborima. Mi smo Barcelona en Comu i ove nedjelje imamo dobru šansu zabaciti gradonačelnika Xaviera Triasa i vratiti grad ljudima“, pisala je prošlog tjedna aktivistkinja, i jedna od 60% žena na listi inicijative En Comu, Ada Colau.

Šanse su uistinu bile dobre, a nova gradonačelnica Barcelone postat će najvjerojatnije upravo 41-godišnja Colau, najpoznatija kao liderica Platforme za žrtve hipoteka, koja se u predizbornoj kampanji obvezala štititi siromašne građane/ke, a unatoč kritikama, odnijela je više od 176,000 glasova.

Naime, vlasti su, prema službenim podacima, tijekom 2014. godine oduzimali 95 domova dnevno građanima/kama koji/e nisu uspjeli/e redovito otplaćivati hipoteku.

„Želim biti gradonačelnica na usluzi ljudima, tako da više nikada u ovome gradu ne bude građana/ki prvog i drugog reda“, izjavila je Colu za El Pais.

Koalicije En Comu, sastavljena od aktivista društvenog pokreta, stranke Podemos i mnogih građana, grad namjerava vratiti ljudima kroz niz mjera, počevši od uvođenja političkog kodeksa koji će ih spriječiti da ikada postanu poput onih koje pokušavaju zamijeniti do osiguravanju građanima/kama da odlučuju o svome gradu.

Također, kaže ona, preuzimanje kontrole nad gradom, znači i vratiti ga njegovim ženama i djevojkama, te ističe da je izrazito ponosna što se program inicijative temelji na feminističkim principima koji će se prihvatiti rješavanja rodne nejednakosti u svim aspektima.

„Feminizacija siromaštva i nesigurni radni uvjeti u Barceloni moraju završiti, kao i isključivanje žena iz sfere političke i ekonomske moći.“  

Narodna stranka mogla bi izgubiti i kontrolu nad Madridom, u kojem je odnijela pobjedu, no i dalje joj prijeti Podemos koji bi mogao formirati koaliciju sa socijalistima. [Ž.V.] TheLocal/Independent


Povezano