Objavljeno

Rodna raznolikost u financijskom sektoru nestaje na višim pozicijama

Rodna raznolikost među zaposlenicima_ama u financijskom sektoru koja se čini ravnomjerno raspoređena na polovicu muških i polovicu ženskih zaposlenika, nestaje u trenutku kada zaposlenici_e počnu napredovati na korporativnoj ljestvici, navodi se u Morgan Stanley izvješću objavljenom prošlog petka.

“Čini se kako globalni financijski sektor na površini ima najveću rodnu raznolikost među svim sektorima, barem ako je suditi po ravnomjernoj raspoređenosti muških i ženskih zaposlenika… Međutim, u usporedbi s višim redovima zaposlenika_ca unutar financijskog sektora, te faktorima osnaživanja i jednakosti u plaćama , financijski je sektor vrlo blizu prosjeka ostalih sektora.“ stoji u izvješću globalne investicijske banke Morgan Stanley.

To ukazuje na pad u pomaku rodne raznolikosti koji kreće od poslova podrške prema višim radnim pozicijama, a uključuje i promašene potencijalne financijske prilike tvrtke. S obzirom na važnost financijskog sektora u gospodarstvu, to također može imati i makroekonomske efekte.

Istraživanje investicijske banke uspoređuje 155 globalnih financijskih tvrtki, uključujući banke i raznolike tvrtke koje se bave financijama i osiguranjem, a uključuje različite segmente industrije, poput regija koje zastupaju, osnaživanja koje provode te zatupljenosti jednakih plaća unutar kvantnog modela rodne raznovrsnosti banke Morgan Stanley.

U top 10 financijskih dioničara koji su postigli najviše bodova na ljestvici rodne raznolikosti unutar svojih regionalnih sektora nalaze se Aberdeen Asset Mgmt, AMP, AXA, Citigroup, Generali, Intact Financial, J.P. Morgan, Manulife, Northern Trust i SEB. 

Prethodna istraživanja banke Morgan Stanley pokazala su kako tvrtke koje imaju veću razinu rodne raznolikosti imaju bolju osnovnu razinu poslovanja te bolje performance prilikom rizičnih poslovanja. [E.H.] Economictimes


Povezano