Objavljeno

2016. u znaku tragičnih završetaka za queer ženske likove na TV-u

GLAAD je prošloga tjedna objavio svoj godišnji Izvještaj odgovornosti mreža koji prati pojavnost lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i queer osoba na televiziji. Ovo je 21. godina u kojoj GLAAD prati prisutnost LGBTQ likova na televiziji, a ujedno je i druga godina u kojoj je pojavljivanje LGBTQ likova zabilježeno na stranicama koje nude online streaming, poput Amazona, Hulua i Netflixa.

Javnost je posebno iznenadila informacija da će ovo biti posljednji GLAADov izvještaj, jer iz inicijative smatraju kako je reprezentacija LGBTQ likova na ekranima prestala biti vezana isključivo uz kvantitetu, a likovi su konačno dobili na kvaliteti.

„Prikazivanje LGBT likova na televiziji toliko je poraslo da se članovi te zajednice mogu pronaći u gotovo svakom programu većih televizijskih kuća.“ izjavila je predsjednica GLAADa, Sarah Ellis.

Međutim ono što je još uvijek problematično po pitanju LGBTQ likova je činjenica da njihove priče redovito završavaju tragično. Samo protekle godine na televiziji smo imalie priliku svjedočiti umorstvu 25 lezbijskih i biseksualnih ženskih likova, a ukupna brojka svih ubijenih queer ženskih likova sada iznosi 166.

Na tu su se činjenicu osvrnuli i u godišnjem izvješću GLAADa, poručivši kako unatoč ohrabrujućem porastu LGBTQ likova, statistički još uvijek imaju razloga osjećati se frustrirano.

„Unatoč velikom napretku i činjenici da su TV serije po pitanju zastupanja LGBTQ likova daleko ispred filmova, jasno je da je televizija, točnije emitirane serije, masovno razočarala gledatelje/ice ubijajući ženske queer likove jedan za drugim. Ovo je posebno razočaravajuće obzirom da je u prošlogodišnjem izvještaju kreatorima i kreatoricama televizijskog sadržaja upućena kritika zbog suvišnih ubojstava lezbijski i biseksualki u serijama Chicago Fire i Supernatural. Ovime je nastavljen višedesetljetni trend ubijanja LGBTQ likova, koje često zamjenjuju cis heteroseksualni likovi, čime se gledateljima/cama šalje opasna poruka. Iznimno je važno da kreatori/ce ne ožive štetne klišeje koji iskorištavaju već ionako marginalizirane zajednice“ stoji u izvještaju.

Vidljivost LGBTQ likova na televiziji u porastu je od 2006. godine, ali ovo je prva godina od početka prikazivanja The L Worda (2004.) u kojoj je zabilježen pad u pojavljivanju lezbijskih likova na kabelskoj televiziji. Paralelno na vidljivosti dobivaju likovi koji predstavljaju biseksualne žene, ali i ovdje je često riječ o potvrdi kilišeja vezanih uz biseksualke. Žene na televiziji čine 44% stalnih likova, unatoč tome što u stvarnosti čine 51% ljudske populacije.

Neke od statistika koje se navode u GLAADovom izvještaju

– 43 od 853 serije koje se redovno emitiraju na Tv-u su LGBTQ, što je najveći postotak u povijesti (4.8%)
– U udarnim terminima kabelske televizije postoji 142 LGBTQ likova
– Streaming platforme imaju 65 LGBTQ likova (najveći postotak do sada, u usporedbi sa heteroseksualnim likovima)
– Na TV-u postoji ukupno 12 likova transrodnih žena, iako je zabrinjavajuća praksa po kojoj likove transrodnih žena najčešće tumače cis muškarci (primjerice Mauru iz Transparenta tumači Jeffrey Tambor)
– Zabilježen je porast zastupljenosti biseksualnih žena u emitiranim i streamanim serijama
– U porastu su i serije koje u stalnoj postavi imaju crnce i crnkinje (iako valja upozoriti na to da crnkinje čine samo 38% od ukupnog broja tih likova)
– Rasna raznolikost je generalno u porastu (36% likova u emitiranim serijama su pripadnicie drugih rasa)

Ovo je ujedno i prvi put da je GLAAD u svojem godišnjem izvještaju spomenuo trop ‘Bury Your Gays’ (Pokopajte svoje gay likove) kako bi prozvao TV kreatore/ice zbog prakse ubijanja gej i lezbijskih likova. Ovaj korak direktan je rezultat aktivističkog pokreta uzrokovanog ubojstvom Lexinog lika (serija The 100). Fanovi i fanice te serije organiziralie su kampanju u kojoj su prikupilie dovoljno novaca da pokrenu The Trevor Project u sklopu kojeg su započeli održavanje vlastitih konvencija. Na taj su način po prvi puta natjerali medije da posvete pažnju tropu ‘Bury Your Gays’ te je na raznim portalima objavljen velik broj intervjua i tekstova vezanih za ovu temu. [E.H.] Autostraddle


Povezano