Objavljeno

Nova platforma u BiH: portal Zenskaposla.ba

U Centru za medijsku i kulturnu dekontaminaciju u Sarajevu predstavljen je feministički portal www.ženskaposla.ba, koji služi kao otvoreni i i nezavisni prostor profesionalnim novinarima/kama i rastućoj zajednici građanskih novinara/ki u kojem se imaju priliku sastati, razgovarati te naučiti koristiti nove medije i tehnologije za pozitivne promjene u društvu.

U projekt su uključene Valentina Pellizzer, Amila Topčagić, Leila Šeper, Hana Kevilj i Krystyna Žukowska, a „s obzirom da je svaki posao ženski posao, na portalu će se naći relevantan sadržaj o glazbi, sportu, politici, društvu, kulturi, filmovima, svemu što čini naš život zanimljivim i svemu što mi stvaramo“, ističu članice redakcije.

Portal ima pet kategorija: Ispod tepiha (politika, ekonomija i feminizmi), Četiri zida (seksualnost, ljubav), Sjelo (kultura, glazba, film i ekologija), Klofanje (sport) i Zagoreno (praćenje i osuđivanje seksističkih, šovinističkih i fašističkih sadržaja).

Članice redakcije povezao je osjećaj da u BiH ne postoji medijski prostor gdje bi žene i djevojke mogle pisati o tome što stvarno osjećaju i što ih stvarno zanima. “Žene se prilagođavaju općoj konvenciji koja ih s jedne strane tretira kao neozbiljne lutke zainteresirane za modu, kuhinju, itd., a s druge strane im nameće ‘muški diskurs’ kako bi bile primijećene i uspješne u takozvanom mainstreamu.“

„Pojam ‘feminizam’ u BiH je getoiziran, shvaćen potpuno neozbiljno, stereotipno i negativno, kako od strane žena, tako i od onih koje svakodnevno žive feminizam, ali se boje to tako nazvati, upravo zbog spomenutih stereotipa”, kažu članice redakcije.

Inicijativa koju su pokrenule ima za cilj stvaranje feminističkog, solidarnog i sekularnog javnog prostora u kojem će svako/a biti oslobođen/a opsesivnog izjašnjavanja i objašnjavanja svog identiteta nasuprot identiteta drugih. Težnja je da ženskaposla.ba istovremeno bude i zajednica i medij, inspirirajuća okolina za učenje, mjesto za diskusiju.

“Mi jesmo feministiknje i ne bismo mogle, znale, htjele nešto drugo ni misliti. Feminizam je pokret za slobodu više od polovice svjetske populacije: žena i svih nepodobnih zajednica koje javno i glasno kažu da postoje i da bi htjele/i živjeti svoj život. To je feminizam koji ženskaposla.ba promovira.”

Želite li surađivati s portalom ženskaposla.ba, pravila igre pročitajte ovdje. Također, možete ih pratiti na facebooku. [A.L.]


Povezano