Objavljeno

‘Jailbreak the Patriarchy’ ekstenzija za Google Chrome

Programerka Danielle Sucher izradila je ekstenziju za Google Chrome Jailbreak the Patriarchy koja mijenja rod svih zamjenica i rodno definiranih pojmova u tekstovima koje korisnik/ica čita na svom internetskom pregledniku.

Takva zamjena, osim što obično dovodi do smiješnih rezultata, navodi korisnike i na razmišljanje.

Sucher je izjavila da Jailbreak ima oko 10 000 korisnika/ica. Iako nije upoznata s točnim demografskim podacima, zna da su ekstenziju koristili mnogi kolegiji u sklopu rodnih studija.

Kao i mnogi drugi Sucherini projekti, i Jailbreak je nastao iz hira. Danielle se prisjeća kako je raspravljala s prijateljicom o prednostima elektroničkih naspram tradicionalnih knjiga.

“Rekla sam da je jedina pozitivna strana koju vidim u elektroničkim knjigama to da bih u njima mogla zamijeniti rod i vidjeti koliko bi se razlikovale od originala. Onda mi je palo na pamet da bih mogla otići kući i točno to i učiniti.”

Sucher, prva žena koja je završila Školu za hakere u New Yorku, želi potaknuti druge da nauče programirati i da probaju napraviti slične projekte.

“Ono što zaista želim je da [Jailbreak] inspirira druge da naprave svoje vlastite alate i da postanu svjesni/e da, ako ih nešto smeta, jednostavno mogu napisati mali program i sami/e riješiti problem koji ih muči.”

Više o Danielle Sucher možete pronaći na njenoj stranici www.daniellesucher.com, a pratiti je možete i na twitteru @DanielleSucher [V.V.] Huffington Post


Povezano